"Grenel je u pravu, radi se o pokušaju prevare" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o najavi premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija da će takse na robu iz Srbije biti ukinute.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2020.

14:12

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

"Kurti je smislio dan pre mog puta u Vašington kako ukida takse", prokomentarisao je Vučić, ocenivši potez kao trik.

"Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao?", upitao je on Kurtija, dodavši da je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine u pravu i da je ovo samo igra.

Vučić je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da niko iz državnog vrha nije reagovao na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija o uslovnom ukidanju dela takse, jer su želeli da pravilno procene šta je tu sve rečeno. Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je sinoć da će od 15. marta početi postepeno ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da će prvo ukinuti takse na sirovine, ali pod uslovom da se Srbija obaveže da će zaustaviti kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel je ranije izjavio da SAD ne podržavaju polovične mere o ukidanju takse. "Mi ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša je pozicija jasna: takse treba ukinuti u celosti. Kurti čini ozbiljnu grešku - to je jasno danas stavljeno do znanja predsedniku (Hašimu) Tačiju u Beloj kući", napisao je Grenel na Tviteru.

"Američki izaslanik Grenel je u pravu, radi se o pokušaju prevare. To što je za EU to u redu, ja sm tim nemam problem. Mogu oni da im čine šta žele ali ja sam tu školu odavno prošao", rekao je Vučić.

On je dodao da je Kurti namerno to izjavio dan pre Vučićevog puta u Vašington, kako ne bi imao mogućnost da priča o toj temi, a da je planirano da početak primene tog plana koincidira sa njegovim (Vučićevim) odlaskom u Berlin.

"Smislio je da će da ukine takse na sirovine, je l'? Da skinete takse na pšenicu iz Srbije jer je 20 evra po toni jeftinija od one iz Severne Makedonije, zato što to traže privrednici sa Kosova. A srpski finalni proizvodi, gde bi mi mogli da napravimo profit, ne zanimaju ga. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Mi ćemo da čekamo da oni ukinu takse, pa ćemo onda da razgovaramo. Do tada strpljenje", rekao je Vučić.

SZO nas hvali

U Srbiji do sada nema zaraženih koronavirusom, a naša zemlja uradila je sve najbolje po tom pitanju, zbog čega nas i hvali Svetska zdravstvena organizacija, izjavio je Vučić.

Vučić je tako odgovorio na na pitanje novinara da prokomentariše to što ga je Vuk Jeremić optužio da se neodgovorno ponaša u vezi sa širenjem koronavirusa pošto je, kako tvrdi Jeremić, situacija ozbiljna.

"Da li treba da otputujem u Njujork ili na Jamajku, pošto mu je (Jeremiću) to najčešća destinacija, pa da solim pamet odatle?", zapitao je Vučić. Neću da plasim bilo koga da je to nešto jezivo, ali jeste bolest i moramo se ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić, dodajući da je korona, ipak, virus nalik običnom gripu ili malo slabiji, a da su najviše ugroženi muškarci stariji od 75 godina i hronični bolesnici i da će oni biti dodatno zaštićeni. Kaže i da nije srećan što u apoteku niko nije ušao da nije tražio masku za lice i ocenio da je u pitanju iracionalni strah.

"To je kao što su bile priče o vakcinama, hiljadama mrtvih u poplavama, aero-zagađenju.., kad prođu kao da ništa nije bilo. U eri socijalnih mreža, umesto epidemije imamo infodemiju", primetio je predsednik. On je odbacio kritike opozicije i poručio da je poznato kako su oni ozbiljno radili i kada je u pitanju i ekonomija, Kosovo, Crna Gora, a i pandemija 2009. godine kada je umrlo 137 osoba u Srbiji.

"Svi u opoziciji su tada ćutali, jer su bili odgovorni", rekao je Vučić i dodao da ne može da razume tu vrstu mržnje prema svojoj zemlji i zelje da sve bude najgore.

"Kažu kako koronavirusa ima u svim okolnim zemljama, i da vlast laže da ga u Srbiji nema. Eto vidiš nema je", poručio je Vučić. On je novinarima u Gornjem Milanovcu rekao da je bilo nekih lažnih poziva i apelovao na građane da budu odgovorni kako bi se pomoć pružila onima kojima je stvarno potrebna.

Vučić je naveo da je od jutros imao jako težak dan između ostalog i zbog toga što je bilo slučajeva da su neki, kako je ironično rekao, šaljivdžije, pozivali lekare tvrdeći da su došli iz Italije, a ispostavilo se da nisu ni napuštali teritorju Srbije. Zvali su me lekari navodeći da je bilo nekoliko takvih poziva.

"Mi pošaljemo ljude u skafanderima, onda oni napuste mesto odakle su zvali. Neko je mislio da je dobar šaljivdžija. Nemojte da maltretirate lekare i svoju zemlju, nema smisla tako se ponašati', poručio je Vučić.

On je upozorio da je moglo da bude i ozbiljnih slučajeva, a da su lekarske ekipe išle sa opremom i prema Lazarevcu. Vučić je ukazao da se najviše stranih državljana koji iz Italije putuju preko naše zemlje, a možda su zaraženi,. "Ako negde stanu, eto nama problema", rekao je on i zamolio sve da se zato odgovorno i disciplinovano ponašaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: