Strateški grad pao u ruke boraca koje podržava Turska, presečen ključni autoput

Sirijski opozicioni borci koje podržava Turska preuzeli su strateški grad Sarakib od vladinih snaga presekavši ključni autoput, rekli su opozicioni aktivisti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Ghaith Alsayed
Foto: Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

Pročitajte još:

Kontranapad iz vazduha, ubijeni turski vojnici, Erdogan zakazao vanredni sastanak Saveta za bezbednost

Ruski mediji: Turska vojska gađa ruske avione

Taj grad je pre samo nekoliko dana vlada ponovo bila preuzela, prvi put od 2012. godine.

Uprkos gubitku grada Sarakiba, snage sirijskog predsednika Bašara al Asada znatno su napredovale pa Asad sada kontroliše gotovo čitav južni deo pokrajine Idlib nakon što je danas vojska zauzela više od 20 sela, prenose državni mediji.

To je deo nedeljne akcije koju su podržale ruske vazduhoplovne snage u poslednjem uporištu u Siriji.

U borbama u provinciji Idlib poginula su još tri turska vojnika, kako tvrdi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, povećavši tako broj stradalih turskih vojnika u Siriji ovog meseca na 21.

Turska je poslala hiljade vojnika u sirijski Idlib i izvršila invaziju kako bi podržala pobunjenike protiv ofanzive sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da su opozicioni borci zauzeli grad Sarakib nakon intenzivnog bombardovanja turskih trupa.

Turska i Rusija podržavaju suprotne strane u brutalnom građanskom ratu u Siriji, Ankara podržava opoziciju, a Moskva Asada.

Gubitak Sarakiba je velika prepreka za Asada jer je smešten na strateškom magistralnom putu koji povezuje severni grad Alep sa glavnim gradom Damaskom.

Foto: Tanjug/AP/Ghaith Alsayed
Foto: Tanjug/AP/Ghaith Alsayed

Sirijske trupe ponovo su zauzele poslednji deo magistaralnog puta koji je bio pod kontrolom pobunjenika ranije ovog meseca. Zvaničnici su ponovno zauzimanje autoputa pozdravili kao veliku pobedu u devetogodišnjem sukobu.

Vojna akcija sirijske vlade da povrati provinciju Idlib pokrenula je humanitarnu katastrofu i najveći egzodus od početka rata.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, gotovo 950.000 civila pobeglo je od početka decembra, a više od 300 je ubijeno.

Većina je pobegla na sever, u sigurnija područja u blizini turske granice.

strana 1 od 553 idi na stranu