Ko je bio ubijeni Kerim Keljmendi?

Bivši pripadnik tzv. OVK Kerim Keljmendi bio je jedan od osnivača Narodnog pokreta Kosova, koji je kasnije prerastao u tzv. Oslobodilačku vojsku Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

13:49

Ko je bio ubijeni Kerim Keljmendi?
Ilustracija: Getty images/ Kael Alford/Stringer

On je ubijen pa spaljen u svom automobilu prošle noći kod Peći, zajedno sa njegovim bratom Ibrahimom,

Kako je objavljeno u februarskom izdanju DITA, Kerima Keljmendija, dok je bio u Narodnom pokretu zvali su Spirit, a kasnije u tzv. OVK su ga prozvali Dema.

Devedesetih godina živeo je u Albaniji, gde je radio na osnivanju tzv. OVK.

U sukobima je bio ranjen, a njegovo ime spominjano je u vezi sa nekim posleratnim ubistvima na Kosovu.

To je, između ostalog, u jednom intervjuu za prištinski Kljan Kosovo rekao zaštićeni svedok Specijalnog tužilaštva Škumbin Mehmeti, piše prištinska Gazeta ekspres.

Mehmeti je ubijenog Kerima Keljmendija i njegovo brata Ibrahima optužio da su naredili ubistvo poslanika Demokratskog saveza Kosova Smajlja Hajdarjata i pukovnika Tahira Zemaja.

Kerim se tim Mehmetijevim optužbama smejao i govorio da su to "bajke".

Kerim Keljmendi je bio veoma aktivan na društvenim mrežama, gde je aktivno učestvovao povodom događaja devedesetih iznoseći optužbe na račun srpskih bezbednosnih snaga za navodne zločine.

Oponašao je Nasima Haradinaja, brata od strica Ramuša Haradinaja, koji se javno hvalio monstruoznim ubistvima pripadnika srpskih snaga tokom sukoba na KiM.

Bio je veliki protivnik i kritički je govorio protiv prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: