Protesti u Crnoj Gori "nisu priča o dve crkve, nego o dva sveta"

Desile su se litije, ta nova forma pseudo-verskog, odnosno pseudo-političkog protesta, navodi državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Četvrtak, 27.02.2020.

09:59

Protesti u Crnoj Gori
Foto: Tanjug/AP

Kako navodi Vladimir Radulović, iako legitiman i miran protest, on je "ipak malo što drugo do koncentrisana energija vjerskog nacionalizma".

Kako u svom autorskom tekstu objavljenom na "Vijestima" navodi ni jedan zakon donesen do sada nije proizveo ovoliko različitih intepretacija: "oprečih mišljenja, ekspertskih i laičkih (ili „ekspertskih i laičkih“), stvarnih, ali neuporedivo više sajber emocija, bujicu tabloidne politike i tabloidnog novinarstva, restauraciju ikonografije poslednje decenije prošlog i mnogih decenija prethodnih vekova, politiku larme ili larmu jeftine politike, 'renesansu' tzv. hrišćanskih, odnosno preciznije, pravoslavnih vrednosti".

"Makar ne u crnogorskoj recentnoj istoriji", navodi on i dodaje:

"Nažalost, dominantno odjenutih u ruho paganskog praznovjerja i sujevjerja. “Desio se Bog“, „Vaskrsnuo je narod“! Ili obrnuto!".

On u svom autorskom tekstu navodi da je zakon, kojim je zamenjen onaj stari koji je na snazi govorvo pola veka, nužno opasan za post-vizantijski svetonazor.

"Moderan, liberalan, emancipatorski. Tipičan i paradigmatičan za sva sekularna zapadna društva. I zbog toga, naravno, subverzivan i opasan za post-vizantijski svetonazor", kaže on o zakonu.

Na celu priču o priotestima i problematičnom zakonu on kaže da je izbor je zapravo vrlo jednostavan.

"Teokratska država jednog naroda ili sekularna država svih građana, svih vera, svih vernika i svih nevernika".

On dalje navodi da takav kakav jeste, Zakon nepogrešivo detektuje sve unutrašnje, dubinske, nasleđene i novostečene vrednosne.

"Liberalizam versus konzervativizam, modernizam versus tradicionalizam, individualizam versus kolektivizam, građanstvo versus narodnjaštvo, etno-filetizam versus ekumenizam, teokratija versus sekularizam, građansko obrazovanje ili vjeronauka u javnim školama, ženska ljudska prava ili svođenje žena na reproduktivne laboratorije i materinske mitove, manjinska prava u izvornom i najširem smislu te reči ili militantni duhovni pohod na marginalizovane i uplašene zajednice seksualno drugačijih", navodi on i zaključuje da su zapravo "različitost i drugost jeres".

Svoj autorski tekst završava zaključkom da protesti nisu priča o dve crkve

"Zato ovo i nije priča o izboru između dve crkve, već o izboru između dva udaljena sveta", prenose Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: