Dodik: Poseta Đukanovića BiH štetna po nacionalni interes

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Skupštini RS da je i dalje protiv posete Mila Ðukanovića BiH s obzirom na dešavanja u toj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Depositphotos/Ale_Mi
Depositphotos/Ale_Mi

Kako prenosi RTRS, on je rekao da je u Predsedništvu BiH dva puta glasao protiv posete Ðukanovića i da je uputio zahtev da se Skupština RS izjasni o tome, s obzirom da je Dejtonskim sporazumom Skupštini dato ustavno pravo da bude mesto odlučivanja kada su vitalni interesi RS ugroženi.

"Moja želja je bila da se poseta odgodi, u jeku dešavanja u Crnoj Gori. Ne verujem da postoji pravoslavac Srbin koji ne poštuje litije koje se održavaju od Trebinja pa širom Crne Gore i koji se ne solidariše sa srpskim narodom u Crnoj Gori", rekao je Dodik.

Ocenio je da bi i za BiH i za crnogorskog predsednika bilo najbolje da se odgodi njegova zvanična poseta BiH zbog dešavanja u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja doživljava progon u Crnoj Gori.

Naveo je da je bio protiv posete Ðukanovića BiH u ovom trenutku, te da kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsedništvu BiH ima pravo da traži zaštitu njenog nacionalnog interesa.

Dodik je naglasio da je sporni Zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve, te da je sam Ðukanović rekao da želi da napravi crnogorsku pravoslavnu crkvu jer ne može da zaokruži projekat države bez takve crkve.

strana 1 od 173 idi na stranu