Poruka Dodiku: "Postoji crvena linija preko koje se ne sme preći"

Bakir Izetbegović izjavio je danas da su aktivnosti srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika "nasrtaj na mir u Bosni i Hercegovini".

Izvor: Beta
Podeli
EPA/ FEHIM DEMIR
EPA/ FEHIM DEMIR

"Niko neće odvojiti od BiH ni jedan njen pedalj. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, posebno OHR i Savet za implementaciju mira (PIC), kako kriza koju je izazvao Dodik ne bi otišla u nepredviđenom pravcu. Njihovo nereagovanje je ohrabrilo Dodika“, ocenio je Izetbegović.

Posle sastanka s liderima Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je od Srbije zatražio da se "pridržava Dejtonskog sporazuma".

"Blage su i neuverljive reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada Dodik u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC preti secesijom i narušavanjem teritorijalnig integriteta BiH", ocenio je Izetbegović i ukazao da to nije pretnja samo BiH, već celom regionu.

"Nećemo pristati na ucene i namere da se volja entiteta nametne celoj zemlji. Nećemo dozvoliti promenu strukture Ustavnog suda i odlazak stranih sudija", kazao je Izetbegović.

Po njegovim rečima, o tome se može razgovarati tek kad BiH "snažno krene u pravcu EU i NATO-a". Izetbegović je pozvao HDZ BiH da predloži kandidita za predsednika Federacije BiH, kako bi se deblokiralo formiranje vlasti, dodavši da se tek tada može razgovarati o promeni Izbornog zakona.

"Posledica krize je odlazak mladih iz BiH i povlačenje investitora", rekao je lider SDA. Šef DF-a Željko Komšić koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, pozvao je Dodika da se vrati radu u institucijama, prema zakonu.

"Mora se znati dokle se može ići, nema pregovora o celovitosti BiH i državnih institucija. Treba nam sveobuhvatna reforma pravosuđa i tek posle toga možemo pričati o odlasku starnih sudija", istakao je Komšić.

Rekao je da se odluke sudova moraju sprovoditi, a "ne možete te odluke rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta", rekao je Komšić.

On je ocenio da će Dodikovo političko delovanje najviše štetiti RS, jer je najviše kredita i investicija namenjeno tom entitetu.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je i ministar bezbednosti BiH, rekao je da su se lideri tri vladajuće stranke iz Federacije BiH sastali da izraze stav "patriotskih snaga u BiH" povodom političkih poteza Dodika i vlasti RS.

"Nismo to uradili da bi uplašili građane, već da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne sme preći. Posle ovih reakcija očekujemo da izvrši korekciju svojih zahteva, koje niko ne može prihvatiti", rekao je on.

strana 1 od 173 idi na stranu