Sumnja na koronavirus u Mađarskoj, prvi slučaj potvrđen u kopnenom delu Španije

Još jednom mađarskom državljaninu za kojeg se sumnja da je zaražen koronavirusom određen je karantin, saopštile su vlasti te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

18:20

Sumnja na koronavirus u Mađarskoj, prvi slučaj potvrđen u kopnenom delu Španije
Getty Images/ Emanuele Cremasch

Reč je o vozaču kamiona koji se nedavno vratio iz italijanske pokrajine Lombardije, rekao je državni sekretar za spoljne poslove Tamas Menčer, dodajući da muškarac nema groznicu, ali da je prijavio da se ne oseća dobro i da je prebačen u bolnicu.

Još jedan vozač kamiona obavestio je mađarskog konzula u Milanu da se trenutno nalazi u karantinu u Lombardiji, ali da nema nikakve simptome, rekao je državni sekretar, a javila mađarska agencija MTI.

Do sada nije bilo potvrđenih slučajeva koronavirusa u Mađarskoj, ali pojava virusa ne može se isključiti, rekao je Menčer.

Državni sekretar je takođe obavestio javnost da su pod merama karantina i srednjoškolci koji su se vratili sa severa Italije u nedelju uveče i kasnije, ali da nemaju simptome virusa.

Prvi slučaj koronavirusa u kopnenom delu Španije

U Španiji je otkriven prvi slučaj koronavirusa na kopnu, nakon što je hotel sa četiri zvezdice na Kanarskim ostrvima izolovan jer je otkriveno da su jedan gost, a potom i njegova supruga, zaraženi.

Španska vlada je saopštila da je jedna žena iz Barselone pozitivna na koronavirus nakon nedavnog putovanja u severnu Italiju, gde ima više od 280 obolelih, preneo je Rojters.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero izjavila je ranije danas da će gosti u hotelu, u kojem je boravio Italijan s dijagnozom koronavirusa, ostati u hotelu dok drugi test u potpunosti ne potvrdi infekciju.

"Za sada će gosti ostati u hotelu do drugog testa i zavisno od rezultata, biće preduzete odgovarajuće zdravstvene mere", rekla je Marija Montero na nedeljnoj konferenciji za štampu.

Ona je dodala da je supruga Italijana zadržana u izolaciji i testirana na virus na ostrvu Tenerife.

Hotel H10 Kosta Adehe Palas na Tenerifima nije želeo da pruži komentar, rekao je recepcioner kompanije sa sedištem u Barseloni, koja upravlja hotelom.

Gost Kristofer Bets rekao je telefonom iz svoje sobe da su na svim ulazima u hotel stacionirani policijski automobili.

"Rečeno nam je da smo u karantinu zbog italijanskog lekara koji je pozitivan na koronavirus. Sve u hotelu deluje normalno, osim što ne možemo da izađemo", rekao je on.

Španske zdravstvene vlasti saopštile su da će testirati goste hotela i osoblje.

Kasno juče saopšteno je da je jedan italijanski lekar koji je bio na letovanju na Tenerifima bio pozitivan na test na koronavirus. Danas je utvrđeno da je pozitivna i njegova supruga, saopštila je regionalna vlada.

Njih dvoje se sada nalaze u izolaciji u bolnici. Pre jučerašnjeg dana u Španiji je bilo dva slučaja zaraženih koronavirusom, nemački turista u La Gomeri i Britanac na Majorki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: