"Velika konfuzija oko nultog pacijenta, lažne vesti i panika najveći neprijatelji"

Jovana Milić iz Velike Plane dve godine radi u bolnici u Modeni kao naučna saradnica i kaže da zbog novog koronavirusa među građanima u Italiji vlada panika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Claudio Furlan/Lapresse
Foto: Tanjug/AP/Claudio Furlan/Lapresse

Ona dodaje da svaka javnozdravstvena mera koja podrazumeva određene restrikcije u dnevnom funkcionisanju, uprkos pokušaju Ministarstva zdravlja i Vlada Italije da umire građane kroz edukativne programe, budi strah kod ljudi.

"Ono što nam je trenutno veliki neprijatelj je pojava lažnih vesti, koje unose dodatnu anksioznost među građane i koje se moraju suzbijati zajedno s epidemijom novog virusa, što predstavlja još jedno dodatno trošenje energije i lekara i ostalih resursa u razuveravanju i ispravljanju netačnih informacija", kaže ona za Tanjug.

Prema poslednjim podacima, u Italiji su zabeležena 272 slučaja koronavirusa, a sedam ljudi je umrlo.

Novi virus je registrovan u pet regija - Lombardija, Veneto, Emilija-Romanja, Pijemont i Lacio. Najveći broj slučajeva je zabeležen u Lombardiji. Trenutno se u karantinu nalazi 11 opština, od toga 10 u Lombardiji i jedna u Venetu.

Naša sagovornica ističe da gradovi u karantinu predstavljaju crvenu zonu koju trenutno čuvaju udružene snage vojske i policije, a da prema Uredbi Vlade Italije od 22. februara 2020. godine, navedene opštine ne sme da napusti nijedan građanin koji se u njima nalazi, kao što nije dozvoljen ni ulazak.

"Prolaz se omogućava samo medicinskim ekipama i onima koji dopremaju lekove i hranu, uz posebnu kontrolu policije i vojske koja čuva granice ovih opština", kaže Jovana i dodaje da je građanima u karantinu naglašeno da će se primenjivati član 650 Krivičnog zakona Italije, koji predviđa kažnjavanje građana koji ne poštuje propisane mere.

Navodi da se građani u karantinu pridržavaju izrečenih mera i da nema incidenata. Oni ne mogu da putuju slobodno, a koliko će ta mera trajati, zavisi od toka epidemije i od toga kako se bude ponašao virus u predstojećem periodu.

"Vojska je već angažovana na tzv. granici karantinskih gradova, a takođe je i ustupila neke svoje objekte za karantin u mestima gde nisu čitave opštine stavljene u karantin, već samo određeni građani koji su imali rizične kontakte", pojašnjava ona.

Panike među građanima najviše ima u Milanu, gde se nalazi bolnica Sako, u kojoj su zbrinute zaražene osobe iz pogođenih lombardijskih opština.

Društvenim mrežama kruže video-snimci iz Milana, gde su u prodavnicama ispražnjene police sa hranom.

Jovana kaže da su škole i vrtići zatvoreni ne samo u gradovima u karantinu, već u celoj Lombardiji, Venetu i Emiliji-Romanji, koje zajedno imaju oko 20 miliona stanovnika.

I univerziteti su odložili predavanja za studente. Sportski događaji su odloženi, a svi vidovi javnih okupljanja svedeni na minimum, sve s ciljem prevencije pojave virusa u gradovima u kojima nije zabeležen nijedan slučaj ili koji beleže samo pojedinačne slučajeve.

Zdravstvene službe su u ovim regijama prešle u novi režim rada s prioritetom na prevenciji i suzbijanju novih slučajeva, a intervencije i ambulantni pregledi koji nisu hitni odloženi su.

Navodi se da veliku konfuziju stvara i to što još nije otkriven "nulti" pacijent (od koga je krenula zaraza) u Lombardiji i Venetu, ali da su epidemiolozi na terenu i rade ankete sa građanima.

Jovana je, inače, završila Medicinski fakultet pre četiri godine u Srbiji. U Modeni je već dve godine na doktorskim studijama.

strana 1 od 553 idi na stranu