Šta EU kaže o isporuci ruskog "Pancira" Srbiji

"Da bi napredovala na putu evrointegracija, Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU u skladu sa pregovaračkim okvirom."

Izvor: Beta

Utorak, 25.02.2020.

15:22

Šta EU kaže o isporuci ruskog
Carl Court/Staff/Getty images

To je za Glas Amerike izjavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

"Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", rekao je Stano za Glas Amerike zamoljen za komentar povodom isporuke prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema Pancir S, koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema Pancir S Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane oktobra 2019. Kako je tada saopšteno, dve strane su se saglasile o kupovini ukupno šest sistema "Pancir S".

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem Pancir S nepoznata je javnosti. Na svetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: