Kina: Švedski državljanin osuđen na 10 godina zatvora - "nelegalno snadbevanje obaveštajnim podacima"

Sud u Kini osudio je švedskog državljanina rođenog u Kini Guija Minhaija na deset godina zatvora.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.02.2020.

09:33

Kina: Švedski državljanin osuđen na 10 godina zatvora -
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

On je osuđen zbog "nelegalnog snadbevanja obaveštajnim podacima" stranih zemalja, navodi se u saopštenju suda u gradu Ningbo.

Gui, koji je prodavao knjige kritički nastrojene prema političkom rukovodstvu Kine, uhapšen je 2018. godine, dok je bio u društvu švedskih diplomata.

Kinesko Ministrarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su u potpunosti zagarantovana sva prava i interesi Guija, prenosi Rojters.

Na pitanje da li švedske diplomate u Kini imaju pristup Guiju, portparol tog ministarstva rekao je da su konzularne posete generalno odložene zbog epidemije koronavirusa i da će se one dogovarati nakon što se situacija u vezi sa virusom reši.

Zbog Guijeve situacije proteklih meseci pogoršali su se odnosi izmedju Švedske i Kine, a kineski zvaničnici upozorili su kolege iz Švedske protiv mešanja u unutrašnje poslove Kine.

Zvaničnici švedskog Ministarstva spoljnih poslova, koji su zahtevali da se Gui pusti na slobodu, još nisu komentarisali presudu.

Gui je godinama prodavao knjige u kojima je tračario o kineskim liderima u Hongkongu. On je prvi put nestao 2015, kada se smatralo da su ga oteli kineski agenti iz njegove kuće na Tajlandu, podseća AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: