"Dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, ali neće biti problem"

Moguće imenovanje slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU u pregovorima između Beograda i Prištine ne predstavlja problem.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

10:57

Ilustracija: Depositphotos/ lajo_2

Kako se navodi, njegovo moguće imovanje nije problem za kosovkse političke stranke, iako dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, piše prištinska Koha.

Predstavnici vlade za sada ne komentarišu Lajčakovu ulogu, a opozicija smatra problematičnom mogućnost da se Lajčaku proširi porfelj za pregovore Beograda i Prištine.

Član parlamentarnog odbora za spoljne poslove iz Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je da bi briga za Kosovo određenih zemalja EU trebalo da bude važna.

"Ako bude imenovan za specijalnog izaslanika za Kosovo i Bosnu, to zaista nije samo evropsko poimanje Balkana, već više srpsko shvatanje, jer za Srbe i Srbiju postoje dve važne spoljnopolitičke teme - Kosovo i Bosna. Zato bih pre stavio naziv izaslanik za Balkan, nego za Bosnu i Kosovo, jer bi se pogrešno stvorila veza koja bi u Srbiji mogla biti zloupotrebljena u odnosu na njihove velikosrpske interese", navodi Hodžaj, koji je bio i potpredsednik vlade.

On je istakao dobru saradnju sa Lajčakom tokom prethodne vlade, a kao uspeh je naveo činjenicu da je Slovačka priznala kosovski pasoš.

Potpredsednica Odbora za spoljnu politiku iz Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj smatra da to što država iz koje potiče Lajčak nije priznala Kosovo ne predstavlja nikakav problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: