Ministri EU pozdravili novu metodologiju proširenja

Savet ministara EU sa sastanka u Briselu pozdravio je izmenjenu metodologiju procesa pristupanja Uniji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.02.2020.

19:33

Ministri EU pozdravili novu metodologiju proširenja
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Iz Saveta poručuju da u martu očekuju pozitivne odluke za nastavak procesa proširenja na Zapadni Balkan.

"Postoji velika podrška za angažman na tri koloseka u 2020. godini tj. za revidiranu metodologiju, otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i za fokusiranje na ekonomski razvoj i vladavinu prava u regionu", izjavio je potpredsednik EK Maroš Šefčović.

Sastanak Saveta ministara opštih i evropskih poslova protekao je u znaku priprema za samit EU lidera koji bi u martu, između ostalog, trebalo da se vrate na pitanje politike porširenje u cilju ponovnog pokušaja postizanja konsenzusa o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji upoznao je evropske ministre sa predlogom Komisije o izmenjenoj metodologiji pristupnih pregovora.

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot koji je prisustvovao sastanku kaže da zvanični Berlin podržava ovaj predlog Evropske komisije.

"Predlog sa jedne strane daje jasnu posvećenost EU perspektivi Zapadnog Balkana, a sa druge strane jasno se fokusira na osnovne vrednosti Unije kao što su demokratija, vladavina prava, pomirenje u regionu i poštovanje etničkih, religioznih i seksualnih manjina", kaže Rot.

Pozitivan stav EU ministra kada su u pitanju novi koraci u politici proširenja na Zapadni Balkan potvrdila je i predsedavajuća Saveta EU, državna sekretarka Hrvatske za Evropu Andreja Mateo Zgombić.

Ona je ponovila odlučnost Hrvatske da tokom svog predsedavanja napravi pozitivan pomak u politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

"Očekujemo da Evropska komisija uskoro predstavi novi izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije. Naša je namera da na bazi tog izveštaja i revidirane metodologije pristupnja otvorimo put za diskusiju i postizanje pozitivnih odluka za zemlje kandidate", kazala je Andreja Mateo Zgombić.

Ministri opštih i evropskih poslova sastaće se još jednom pred samit EU lidera u martu kako bi utvrdili preporuke koje će šefovima država i vlada pomoći u raspravi o politici i nastavku proširenja na Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: