Dobra vest: Potvrđeno da nema obolelih od koronavirusa u Srbiji

Za šest osoba u Srbiji za koje se sumnjalo da su zaraženi koronavirusom, testovi su pokazali da nemaju taj virus.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: Tomohiro Ohsumi/Stringer/Getty images
Ilustracija: Tomohiro Ohsumi/Stringer/Getty images

To je za RTS potvrdila zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

"Tako da se u toku današnjeg dana kod šest osoba sumnjalo na potencijalno prisustvo koronavirusa i kod njih je utvrđeno da nemaju koronavirus", rekla je ona i napomenula da niko u Srbiji nema koronavirus.

Ona je istakla da se na rezultate analize čeka dva-tri sata.

Objasnila je i šta znači odluka "Batuta" da podigne stepen rizika na umeren, rekavši da imamo žarišne transmisije i van prodručja Kine, to su područja Južne Koreje, Japana, Singapura, Japana, Irana i Italije.

"Samim tim što se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine", izjavila je Kisić Tepavčevićeva.

Govorila je i o načinima na koji se koronavirus može preneti.

"Osoba koja je inficirana može da u okolinu izlučuje virus kašljanjem, kijanjem, ali i pričanjem pa i disanjem. To je najjednostavniji put prenosa, praktično nikakve opšte mere ne mogu da budu apsolutna zaštita od virusa ukoliko nema vakcine", istakla je ona.

Ona je istakla da je zaraznost virusa malih boginja mnogo veća nego koronavirusa

"Osoba koja ima male boginje može da zarazi 10 do 15 drugih osetljivih osoba, a kod koronavirusa je taj stepen zaraznosti procenjen tako da jedna osoba može da zarazi dve do tri osobe – što je slučaj i sa gripom", rekla je doktorka.

Epidemiolog Kisić Tepavčevićeva je rekla da u ovom momentu "Batut" sa Ministarstvom zdravlja kooridiniše sve aktivnosti, pre svega kada su u pitanju aktivnosti Zavoda i Instituta, kao i sanitarne inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 102 idi na stranu