Upozorenje iz Amerike za Srbiju zbog ruskog oružja

Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.02.2020.

17:38

Upozorenje iz Amerike za Srbiju zbog ruskog oružja
Ilustracija: Epa/MAXIM SHIPENKOV

Sankcije bi bile uvedene po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S" Srbiji.

"U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir", naveo je portparol Stejt departmenta.

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija "potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom".

"Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema "Pancir S" Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane u oktobru 2019.

NATO u drugačijem tonu

Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio o ruskom oružju u Srbiji, navodeći da su nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

To je bio odgovor Alijanse na pitanje Radija slobodna Evropa o isporuci ruskog protivvazdušnog raketnog sistema "Pancir S1", koji je Srbija kupila na osnovu sporazuma iz 2019.

"Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti", navodi u saopštenju NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: