Zašto se koronavirus brzo širi Italijom?

U samo nekoliko dana u Italiji je otkriveno 150 slučajeva zaraze koronavirusom, a dosad ima zaraženih u pet italijanskih pokrajina. Troje ljudi je umrlo.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 24.02.2020.

08:25

Zašto se koronavirus brzo širi Italijom?
Getty Images/ Emanuele Cremaschi

Očekuje se da će broj zaraženih rasti iz sata u sat, piše Korijere dela sera, koji dodaje kako je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

Samo u pokrajini Lombardiji zaraženih je preko 90, dok ih je u Venetu oko 25.

U samo 48 sati od smrti te prve žrtve gore dve navedene pokrajine završile su u blokadi, u karantinu. Na cestama se nalaze vojska i policija, a škole, kina, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje nedelju dana.

Zašto se koronavirus proširio brzo?

Čelni čovek agencije za civilnu zaštitu Angelo Boreli rekao je da ne treba okriviti lekare, ali oni nisu na vreme prepoznali simptome koronavirusa. Osim toga i oni su se zarazili jer nisu primereno lečili pacijente, navodi portal Indeks.

Italijanski list piše kako je u bolnici, gde je bio hospitalizovan prvi oboleli pacijent najmanje pet doktora i medicinskih sestara zaraženo. U bolnici u Dolu, gde je hospitalizovana još jedna zaražena osoba troje je medicinara zaraženo.

"Ne radi se tu o broju napravljenih testova. Bilo je situacija u kojima nismo na vrieme prepoznali simptome koronavirusa. Lekari su imali problema pri identifikaciji simptoma", rekao je Boreli.

Podsetimo, prva zaražena osoba u Italiji, 38-godišnjak, došao je prošle nedelje u bolnicu, ali su ga pustili kući sa dijagnozom gripa. S obzirom na to da nigde nije putovao lekari ga nisu testirali na koronavirus, no nekoliko dana kasnije stanje mu se zakomplikovalo te se vratio u bolnicu i tek danas je otkriveno da je zaražen.

Virolog i naučnik s milanskog univerziteta Fabricio Pregliasko rekao je kako niko od lekara nije pomislio na koronavirus jer u Italiji on dosad nije bio zabeležen osim kod dvoje turista koji su još krajem januara hospitalizovani. Ali oni su došli iz Kine i bili na skroz drugom području.

"Jednostavno nije bilo razloga sumnjati u koronavirus, pogotovo što je vladalo grip. Italija se našla u situaciji u kakvoj je bila i Kina, suočila se s novima virusom. Istina o koronavirusu se priča već mesec dana, ali u Italiji nije bilo niti jednog drugog slučaja osim tih turista", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: