"Sramotno paljenje lutaka koje simbolizuju gej par s detetom"

Vlada Hrvatske osudila je sramotno paljenje lutaka koje simbolizuju gej par s detetom u naručju na karnevalu u Imotskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

15:42

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Hrvatska vlada je ocenila da to nije tradicionalno, ni zabavno, niti u duhu hrvatskih i evropskih vrednosti.

"'Tradicionalno spaljivanje karnevalske lutke obično se sastojalo u svojevrsnoj duhovitoj i podrugljivoj kritici raznim događanjima u hrvatskom društvu. Takav karnevalski duh može ostati u okvirima satire kad se 'sudi' onima koji su na poziciji vlasti, poput predsednika države, vlade ili gradonačelnika i drugih političara, a nipošto ne onima koji su predstavnici različitih manjina u hrvatskom društvu", navela je Vlada za Novu TV.

Hrvatska vlada u reagovanju je dodala da je njen pristup da se odupire svakoj vrsti govora mržnje i agresije - političke, ideološke, verbalne i fizičke, kao i svakom činu koji vređa osećaje hrvatskog naroda i doprinosi podelama u društvu.

I predsednik Hrvatske Zoran Milanović ranije danas je oštro osudio paljenje lutke gej para s detetom u naručju u Imotskom, ocenivši da je reč o "žalosnom, nehumanom i potpuno neprihvatljivom činu".

Udruženje "Dugine porodice" i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Arsen Bauk odvojeno su najavili podnošenje krivičnih prijava protiv organizatora karnevala KD 'Bakove svečanosti' zbog širenja mržnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: