Poslanici raspravljaju o Zakonu o nestalim bebama

Na vanrednom zasedanju poslanici će govorii o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

07:31

Poslanici raspravljaju o Zakonu o nestalim bebama
Ilustracija: Depositphotos/Leonid_Andronov

Ovaj zakon je poznatiji kao "zakon o nestalim bebama".

Usvajanjem ovog zakona, Srbija će ispuniti obavezu prema Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 2013. godine, u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", pored ostalog, naložio državi da uspostavi mahanizam za utvrđivanje istine i obeštećenje za roditelje koji veruju da su njihove bebe nestale nakon porođaja.

U izradi teksta zakona učestvovali su predstavnici svih relevantnih institucija.

Pored predstavnika tri ministarstva - pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, Radna grupa je bila sastavljena i od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Vrhovnog kasacionog suda, Državnog pravobranilaštva, kao i od predstavnika grupa roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Republici Srbiji.

Komitet ministara Saveta Evrope više puta u toku prethodnih godina pozivao je Srbiju da što hitnije usvoji zakon o nestalim bebama i omogući roditeljima pravo na obeštećenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: