Kurti potvrdio: "Takse se ukidaju"

Šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova, izjavila je da očekuje skoro ukidanje taksi i da joj je to na nedavnom sastanku potvrdio i Aljbin Kurti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.02.2020.

17:02

Kurti potvrdio:
EPA/ MALTON DIBRA

Apostolova je za RTK na srpskom jeziku rekla da recipročne mere koje Priština želi da uvede Srbiji ne bi trebalo da pogoršaju odnose izmedju Prištine i Beograda, već bi morale da imaju suprotan efekat - da otklone prepreke koje postoje izmedju dve strane.

Apostolova je u emisiji “Razgovor” na RTK2, koja će u celini biti emitovana u četvrtak, 27. februara, istakla da je od Kurtija dobila uveravanja da će takse biti ukinute, dodajući da ne zna detalje koje se odnose na uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

"Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja", rekla je ona.

Govoreći o mogućnosti da EU imenuje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, Apostolova kaže da je logično da se jedna osoba bavi tim kompleksnim procesom i bude u potpunosti predana poslu.

"Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju", navela je šefica kancelarije Evropske unije u Prištini.

Ona dodaje i da EU i SAD imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa verovatno paralelnim putevima kojima pružamo podšku tome i to je veoma važno", rekla je Apostolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: