"Skandal": Kosovo predstavljeno fusnotom - "manje nego država", a "baš kako želi Srbija"

Кosovo je na "Forumu za ubrzanje konkurencije i inovacija" u Albaniji predstavljeno fusnotom i zvezdicom, prenosi KosSev.

Izvor: Kossev

Nedelja, 23.02.2020.

09:23

Ilustracija: Deposit photos/ Yarr65

Zvezdica označava neprejudiciranje statusa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Forumu je prisustvovala kosovska ministarka privrede Rozete Hajdari, a pojedini prištinski mediji pišu da se u Albaniji "desio još jedan skandal i da je Kosovo predstavljeno za stolom sa fusnotom, kako to želi Srbija".

Ovaj okrugli sto su organizovali Savet za regionalnu saradnju i Svetski ekonomski forum. Forumu je prisustvovao albanski premijer Edi Rama i drugi političari u regionu.

Ideksonline i Gazeta Express podsećaju da je Aljbin Кurti pre nego što je postao premijer kritikovao predstavljanje Kosova sa zvezdicom.

"Dakle, manje smo nego država, manje nego nezavisni (…) Ova vlada je prihvatila fusnotu koja nam osporava nezavisnost i sklonila je reč republika iz naziva zemlje", podsećaju na Kurtijevu izjavu sa jedne od sednica kosovske skupštine iz 2012.

To da li će Kosovo biti predstavljeno zvezdicom ili ne, godinama unazad jedan je od kamena spoticanja u odnosima Beograda i Prištine. Prištinska strana je više puta napuštala konferencije i skupove kada je Kosovo bilo predstavljeno fusnotom. Sa druge strane i predstavnici Beograda su otkazivali učešća na konferencijama ili ih napuštali ako se Kosovo predstavi bez fusnote i zvezdice, jer Priština nije poštovala ono što je dogovoreno Briselskim dijalogom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: