Hrvatska povlači konzula u Barseloni: Osumnjičen za pranje novca

Hrvatska je pokrenula opoziv svog počasnog konzula u Barseloni nakon što je katalonska policija otvorila istragu kojom ga sumnjiči za pranje novca.

Izvor: Beta

Subota, 22.02.2020.

20:10

Hrvatska povlači konzula u Barseloni: Osumnjičen za pranje novca
Ilustracija: Depositphotos/ ibreakstock

Konzul Huli Barsena San Hoze (Juli Bárcena San José) osumnjičen je da je primao novac dobijen od prodaje droge pa ga onda ulagao u nekretnine i skupocene automobile čime je za kriminalnu grupu prikrivao trag nezakonito stečenog novca, javila je Hina.

Hrvatskom Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru mejlom dostavljenom Hini navelo je da počasni konzuli ne daju ostavke, već da ih država koja ih imenuje može opozvati, ili se mogu povući s dužnosti, a u ovom slučaju država Hrvatska odlučila je da pokrene opoziv.

"Procedura je u toku, a nakon okončanja Republika Hrvatska nema nikakvih obveza prema gospodinu Barseni. Sve moguće bitne istražne i pravosudne radnje u isključivoj su nadležnosti Kraljevine Španije, čiji je gospodin Barsena državljanin", stoji u odgovoru.

Barsena je preuzetnik, a na mestu počasnog hrvatskog konzula je od maja 2002. godine, od vremena predsednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Katalonska policija navela je da je istragu otvorila 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog s porodičnim klanom koji je uspostavio kupoprodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Policija je 18. septembra prošle godine saopštila da je "uhapsila četiri člana jednog poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Daljom istragom policija je ustanovila da su poslovno povezani s počasnim konzulima.

"Pod istragom su tri počasna konzula stacionirana u Barseloni", izvestila je katalonska policija u saopštenju dostavljenom medijima.

Pod istragom su i počasni konzuli Albanije i Malija (José María Calmet Iglesias i José Luis López Fernández). Osumnjičeni su za ista dela, navela je Hina.

Prema saopštenju policije, četiri muškarca sa španskim državljanstvom uhapšena u septembru optužena su za pranje novca, trgovinu drogom i poresku prevaru. Oni su pušteni na uslovnu slobodu.

Policija veruje da se kriminalna mreža sastoji od 14 osoba. Blokirala im je luksuzne automobile, brod i nekretnine, a kako je saopšteno pronađeno je vatreno oružje i 200.000 evra u gotovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: