Opet Jovo nanovo? Američki obaveštajci: Rusija se meša u izbore, pomaže Trampu

Američki obaveštajni zvaničnici upozorili su članove Kongresa SAD da se Rusija meša u kampanju za predstojeće predsedničke izbore kako bi pomogla reizbor Trampa

Izvor: Beta/AP

Petak, 21.02.2020.

15:22

Opet Jovo nanovo? Američki obaveštajci: Rusija se meša u izbore, pomaže Trampu
EPA-EFE/BOB PEARSON

Ovo su izjavila tri neimenovana zvaničnika upoznata s razgovorom iza zatvorenih vrata.

To upozorenje otvara pitanja o integritetu izbornog procesa i o tome da li Trampova administracija preduzima adekvatne korake kako bi se suprotstavila mešanju nalik onom iz 2016. godine.

Neimenovani zvaničnici su juče rekli da su u fokusu sastanka 13. februara bili pokušaji Rusije da utiče na predsedničke izbore 3. novembra i da napravi razdor u američkom biračkom telu.

O upozorenju obaveštajnih zvaničnika prvi su pisali Njujork tajms i Vašington post.

Visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je da su ti tekstovi razbesneli predsednika SAD koji se žalio da će demokrate koristiti tu informaciju protiv njega.

Tramp je prethodnih godina odbacivao procenu američke obaveštajne zajednice o mešanju Rusije u predsedničke izbore 2016. godine kao teoriju zavere čiji je cilj da ospori njegovu pobedu.

Prošlog petka, dan posle sastanka obaveštajnih zvaničnika i članova Odbora Predstavničkog doma Kongresa za obaveštajna pitanja, Tramp je oštro kritikovao tadašnjeg šefa obaveštajne zajednice SAD Džozefa Megvajera, da bi ga juče zamenio Ričardom Grenelom.

Američke obaveštajne agencije tvrde da se Rusija mešala u izbore 2016. godine kroz kampanje na društvenim mrežama i krađom i prosleđivanjem mejlova članova Demokratske stranke.

One navode da Rusija pokušava da pomogne Trampovu kampanju i da podstakne haos u američkom političkom procesu.

Specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler zaključio je u istrazi koju je vodio da je rusko mešanje u izborni proces bilo "temeljno i sistematsko", ali nije otkrio postojanje zavere između Rusije i Trampovog izbornog štaba koja bi bila krivično delo.

Na sastanku iza zatvorenih vrata 13. februara poslanici Trampovih republikanaca tvrdili su da je on bio tvrd prema Rusiji, rekao je jedan od tri neimenovana zvaničnika.

Iako je Tramp uveo oštre ekonomske sankcije Rusiji, on je više puta srdačno govorio o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i povukao vojnike iz oblasti poput Sirije gde bi Moskva mogla da popuni prazninu. Tramp je takođe odložio isporuku vojne pomoći Ukrajini, velikoj protivnici Rusije.

Njujork tajms je naveo da je šef Bele kuće bio ljut što je sastankom u Predstavničkom domu Kongresa predsedavao demokrata Adam Šif koji je predvodio sedmočlani tim tužilaca na nedavnom suđenju Trampu u Senatu, u okviru postupka opoziva predsednika SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: