"Nemačka je u opasnosti od desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma"

Hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Nemačke na bdenju žrtavama rasistički motivisanog napada u Hanau.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2020.

11:37

EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Nemački državljanin je u napadu ubio devet osoba, zatim svoju majku, pa sebe.

Napad se odigrao u vreme rastuće zabrinutosti zbog povezanosti krajnje desničarskog ekstremizma u prethodnim napadima i uspona antiimigrantske partije Alternative za Nemačku (AfD), navodi AP.

Zvaničnik Socijaldemokratske partije Lars Klingbajl optužio je AfD za "pružanje ideološke hrane" ljudima kao što je napadač iz Hanaua.

Osumnjičeni napadač Tobijas R. objavio je nekoliko dana pred zločin video klip i manifest na Internetu u kojima iznosi svoje ultradesničarske i ksenofobne stavove.

U tom video snimku on na tečnom engleskom upućuje "ličnu poruku svim Amerikancima" tvrdeći da u SAD postoje tajne, podzemne vojne baze u kojima se deca zlostavljaju i ubijaju.

"Tamo se obožava i đavo", kaže on i poziva Amerikance da se bore protiv toga.

Takođe, negativno je govorio o migrantima iz arapskih zemalja i Turske. Kako prenosi "Velt", Tobijas R. bio je ubeđen i da ga stalno prati "jedna organizacija koja deluje na osnovu tajne službe".

Međutim, indicija da će počiniti zločin u klipu nema. Prema infomracijama iz bezbednosnih krugova, napadač je ostavio i manifest na 24 strane u kojem kaže da nije dovoljno proterati neke etničke zajednice već da čitav niz naroda mora "potpuno da bude uništen" a među njima pola Azije, razni narodi iz severne Afrike i Izrael.

Prema sopstvenim rečima, rođen je 1977. godine, a studirao je bankarstvo u Frankfurtu.

"Velika opasnost od antisemitizma i rasizma u Nemačkoj"

EPA/ ALEXANDER BECHER
Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer ocenio je danas da je zločin u mestu Hanau bio jasno rasistički motivisani teroristički napad.

Zehofer je ukazao da se radi o trećem desničarskom terorističkom napadu u samo par meseci.

"Opasnost od desničarskog ekstremizma, antisemitizma i rasizma je u Nemačkoj veoma velika", konstatovao je on.

Najavio je nove mere za zaštitu stanovništva od terorističkih napada. Zehofer je, nakon jučerašnje desničarskog terorističkog napada na nargila bar u mestu Hanau, najavio pojačano prisustvo policije ispred džamija.

Savezna policija će podržati pokrajinske čuvare reda, dodao je on.

Veće prisustvo policije najavio je i na železničkim stanicama, aerodromima i u pograničnom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: