Strogo čuvana tajna: Obaveštajci upozorili, Rusija već počela da "petlja"; Tramp pobesneo

Predstavnici američke obaveštajne službe upozorili članove američkog Kongresa da je Rusija već počela s mešanjem u predsedničke izbore, piše Njujork tajms.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

11:15

Strogo čuvana tajna: Obaveštajci upozorili, Rusija već počela da
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Cilj tog mešanja je, kako je preneo Sputnjik, da aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ponovo bude izabran na tu funkciju.

Prema navodima američkog lista, koji se pozvao na pet izvora, pomoćnica direktora Nacionalne obaveštajne službe Šelbi Pirson je 13. februara tokom brifinga pred Odborom Kongresa za obaveštajne poslove iznela te navode. I republikanci i demokrate tražili su da im se predoče dokazi za to, ali za sada nije poznato kada bi informacije o tome mogle da im bude dostavljene.

List piše da je to razbesnelo predsednika Trampa, jer smatra da će sada demokrate to iskoristiti protiv njega.

Neki izvori tvrde da je Tramp posle tog brifinga kritikovao odlazećeg šefa obaveštajnih službi Džoa Megvajera što je uopšte dozvolio da do brifinga dođe. Posebno ga je iziritiralo to što je brifingu prisustvovao demokrata iz Kalifornije Adam Šif koji je učestvovao u pokretanju impičmenta.

Pre dva dana Tramp je postavio sadašnjeg ambasadora SAD u Nemačkoj Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe.

I mada neki spekulišu da je pomenuti brifing uticao na takvu Trampovu odluku, neimenovani sagovornici američkog dnevnika tvrde da su ostavka Megvajera i brifing koincidencija.

Na samom brifingu Trampove pristalice su dovele u pitanje ove navode, ističući da Tramp ima veoma čvrst stav prema Rusiji.

Predsednički izbori u Americi održaće se u novembru a sada je u toku unutarpartijska trka u Demokratskoj stranci. Takođe, Trampova pobeda na prethodnim izborima obavijena je velom sumnje među velikim deom američke javnosti upravo zbog navodnog mešanja rusije u te izbore i "nameštanja" Trampove pobede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: