Preko hiljadu ljudi preti koronavirus zbog učestvovanju u misi sekte

U Južnoj Koreji registrovano je još 100 slučaja zaraze koronavirusom, čime je u ukupan broj zaražen povećan na 204.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Woohae Cho
Getty Images/Woohae Cho

Pročitajte još:

Polovina zaraženih u Južnoj Koreji su članovi sekte

Zbog toga su vlasti objavile "zone posebne zaštite" u dva grada na jugu zemlje, Degu i Čeongdo.

Južnokorejski premijer Čung Sje-kjun je porast broja zaraženih nazvao vanrednom situacijom, prenosi BBC.

U glavnom gradu Seulu, zvaničnici su zabranili veće skupove i zatvorili veliki park da bi se sprečila masovna javna okupljana gde bi virus mogao da se prosiri.

Radnici u zaštitnim odelima, takođe, dezinfikuju podzemnu železnicu u gradu, navodi AP.

Veći deo zaraženih registrovan je od srede, a prvi dva slučajeva potvrđena su i kod dvojice vojnika Južne Koreje, kod jednog mornara i vojnog oficira.

Obojica su, kako se sumnja, nedavno posetili grad Daegu.

"Naši napori su do sada bili usredsređeni na sprečavanje da bolest uđe u zemlju, a od sada će biti na sprečavanju da se bolest dalje širi u lokalnim zajednicama", rekao je Čung.

U Deguu živi 2,5 miliona ljudi, a gradonačelnik ih je pozvao da ostanu kod kuće i da, ukoliko je moguće, čak i kada su u zatvorenom nose maske.

Veliki broj obolelih su pripadnici sekte iz grada Degua, odnosno Hrama svetohraništa svedočenja - crkve koju često smatraju sektom.

Vlasti su objavile da je 61-godišnja žena zarazila najmanje 47 vernika u toj Crkvi i strahuju da bi broj mogao biti veći.

Kako se navodi, ta žena je dobila visoku temperaturu 10. februara, ali je u dva navrata odbila da se testira na novi korona virus, uz izgovor da nije bila u inostranstvu.

Ona je prisustvovala na najmanje četiri mise i dijagnostifikovana je kao nosilac virusa. Vlasti grada Degua saopštile su da je 1.001 vernik Crkve bio na istim misama kao i nosilac virusa.

Crkva Šinčeondži tvrdi da se njihov osnivač Le Men Hi obukao u odeću Isusa Hrista i da će na Sudnji dan u raj povesti 144.000 ljudi.

Crkva je zatvorila sve svoje strukture u celoj zemlji i izrazila žaljenje što je jedna pripadnica koja je smatrala da je njeno bolesno stanje izazvano običnom prehladom zarazila brojne vernike.

Putnici napuštaju "ukleti" kruzer

 EPA/ FRANCK ROBICHON
EPA/ FRANCK ROBICHON

Poslednji putnici sa "Dajmond princes", čiji su nalazi na test za koronavirus bili negativni, napustiće danas taj brod, pošto je okončan karantin.

Japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato, saopštio je da su zbog karantina koji je trajao od 3. februara mnogi kritikovali vladu.

Na brodu u luci Jokohama zabeležen je najveći broj slučajeva obolelih od COVID-19 van Kine, koji je u četvrtak uveče iznosio 634, dok su dva putnika preminula od posledica virusa.

Japanski ministar rekao je na konferenciji za novinare da će masovno iskrcavanje putnika sa broda danas biti završeno i da će više desetina stranih putnika otputovati u svoje države porekla, prenosi AP.

On je dodao da Japan razgovara sa operatorom broda i matičnim državama članova posade iz inostranstva u vezi sa njihovim budućim kretanjima.

Japanska vlada suočila se sa brojnim kritikama zbog odluke da drži ljude na brodu u karantinu, imajući u vidu skučen prostor i poteškoće da se izoluju bolesni od zdravih.

Šest osoba, vladinih radnika u karantinu, obolelo je od virusa, što je povećalo sumnje u zaštitne mere koje su korišćene.

Na brodu, koji je bio u karantinu od 3. februara, bilo je 3.700 putnika iz 50 zemalja, medu nijima i 14 državaljana Srbije.

Koronavirus jenjava u Kini, umrlo 118 osoba

Getty Images/Jeff J Mitchell
Getty Images/Jeff J Mitchell

Broj novih slučajeva koronavirusa u Kini nastavio je danas da opada, pošto je potvrđeno još 889 slučajeva zaraženih, u vreme kada zdravstveni zvaničnici pokazuju optimizam u pogledu obuzdavanja epidemije, koja je do sada odnela vise od 2.200 života i širi se po drugim zemljama.

U poslednja 24 sata prijavljeno je ukupno 75.465 slučajeva koronavirusa, a broj preminulih porastao je na 2.236 pošto je zabeleženo još 118 žrtava.

Više od 1.000 slučajeva i 11 preminulih potvrđeno je van kontinentalnog dela Kine, prenosi AP.

Broj novih slučajeva koronavirusa u padu je već danima u Kini.

"Trend pada neće se preokrenuti", rekao je zamenik glavnog sekretara Državnog saveta i član nadzorne grupe vlade Ding Siangjang.

strana 1 od 553 idi na stranu