"Borel u Berlinu govorio o podeli Kosova"

Publicista Veton Suroi saopštio je da je visoki predstavnik EU Žozep Borel na sastanku sa evropskim stručnjacima u Berlinu govorio o korigovanju granice.

Izvor: Kosovo online

Petak, 21.02.2020.

22:19

EPA-EFE/DAI KUROKAWA, arhiva

Suroi je, u autorskom tesktu objavljenom danas, otkrio detalje sastanka koji je Borel imao pre nekoliko nedelja u Berlinu sa uglednim evropskim stručnjacima, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako je napisao Suroi, na tom sastanku, španski diplomata je pokrenuo temu korigovanja granica pitajući da li bi bilo dobro rešenje da Srbija preuzme sever Kosova.

Međutim, negativni odgovor eksperata i ideja da će promena granica otvoriti Pandorinu kutiju naveli su Borela da postavi sledeće pitanje: "Šta treba učiniti da Srbija dobije nešto?", navodi se u tekstu.

"Pre nekoliko nedelja, šef spoljne politike Žozep Borel sastao se u Berlinu sa uglednim evropskim stručnjacima i prema nekim učesnicima, pitao da li bi bilo rešenje da Srbiju preuzme sever Kosova, a dobio odgovor da to ne bi bilo rešenje, već otvaranje Pandorine kutije i tada je rekao: 'Da, šta treba učiniti da Srbija dobije nešto?'", napisao je Suroi.

Suroi je dalje naglasio neusklađenost Brisela i Vašingtona u vezi s dijalogom Kosova i Srbije. Prema njegovim rečima, Borelove i Grenelove akcije, u kontekstu Rubikove kocke, nalikuju onome što svaka strana želi da uredi svoju stranu rubikona određenom bojom.

"U kontekstu Rubikove kocke, Borelov razgovor i Grenelova Pisma namere nisu uopšte koordinisani. Postoje napori Borela da, na primer, postavi zid crvene boje, rešenjem koje bi, recimo, moglo da se sviđa Srbiji, dok Grenel hoće da postavi žuti zid s pragmatičnim rešenjima koja obezbeđuju ekonomski napredak za obe zemlje, kao što ističe ambasador", dodao je publicista.

Suroi je istakao da Borelovo pitanje o tome kako izvesti da Srbija nešto dobije od dijaloga podseća na logiku kupovine u kojoj se nude popusti kako bi se pospešila prodaja.

Prema njegovim rečima, takvo pitanje pokazuje mentalitet da, pošto je Kosovo nezavisno, mora nešto dati. prenosi KosovoOnline.

Dodao je i da ako se takav mentalitet nastavi, onda se nastavlja i "trogodišnje klupko koje je Federika Mogerini ostavila iza sebe dok je bila na čelu diplomatije EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: