Prištinski mediji optužuju Tačija: Pomogao Srbiji

Objava Hašima Tačija na Tviteru zapravo je pokvarila čitav posao Prištine po pitanju priznavanja Kosova od Jamajke, piše prištinska Koha.

Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Pročitajte još:

Od "Dragi prijatelji iz Kingstona" do "Hvala, Jamajko, u svakom slučaju" Zašto ćute Tači i Vljora Čitaku i kako je "Kosovo postalo plen" "Ako je istina, Vljora Čitaku mora odmah biti otpuštena"

Objava Hašima Tačija na Tviteru da je primio obaveštenje od kosovske predstavnice u SAD Vljore Čitaku o tome da je Jamajka priznala kosovsku nezavisnost, što se ispostavilo kao lažna vest, zapravo je pokvarila čitav posao, piše prištinska Koha.

Taj dnevni list je objavio da je imao uvid u internu komunikaciju sa obaveštenjima o jamajkanskom priznavanju Kosova, u kojima je Vljora Čitaku, navodno, sugerisala vlastima u Prištini da tu informacije ne objavljuju pre dobijanja usmene potvrde.

"Za objavljivanje je najbolje da sačekate verbalnu notu", pisala je Vljora Čitaku iz Njujorka.

Nekoliko sati kasnije, međutim, Tači se apsolutno oglušio o zahtev Vljore Čitaku, objavivši na Tviteru, da Jamajka priznaje kosovsku nezavisnost, što je, piše Koha, izazvalo reakciju vlasti u Kingstonu.

Zapravo, Tači je nesmotrenim postupkom upozorio Srbiju, koja se obratila vlastima Jamajke i uspela da utiče da tamošnje vlasti zaustave proces priznanja, tvrdi Koha.

Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Dž. Smit danas je demantovala navode o priznanju Kosova, poručivši da njena zemlja do ovog trenutka nije priznala kosovsku nezavisnost.

"Jamajka pod velikim pritiskom i u tome učestvuju SAD"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Jamajka, od koje je ministarstvo tražilo zvaničnu informaciju, da li je priznala nezavisnost Kosova očigledno pod velikim pritiskom, kao i čitav niz drugih karipskih zemalja, što znači da Srbija mora da nastavi borbu za povlačenje priznanja.

Dačić je u Malom Crniću novinarima rekao da je pomoćnik ministra za bilateralu Jamajke usmeno našem ministarstvu preneo da ta zemlja nije priznala Kosovo, da je i ministarka spoljnih poslova Kamina Džonson Smit na svom nalogu na Tviteru demantovala tvrdenje Hašima Tačija o priznanju, ali i podsetio da se kosovski predsednik sinoć zahvalio američkom kongresmenu Eliotu Engelu koji "već godinama unazad radi na priznanju".

"Da li je ova vest lažna ili je možda saopštena pre nego što je trebalo po mišljenju kongresmena Engela, svejedno. To znači da je Jamajka pod velikim pritiskom i da u tome učeštvuju i SAD", rekao je Dačić i dodao da se sada postavlja pitanje da li će sutra neko imati imalo morala da traži od Srbije da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova. To potvrđuje, kaže on, i da Priština nikada nije prestala sa kampanjom za priznavanje nezavisnosti Kosova, da pri tom ima podršku najvećih zapadnih zemalja, a da se pri tom od Srbije traže da prestane da lobira za povlačenje priznanja.

"Traže da mi prestanemo zato što im smeta što je pao broj zemalja koje priznaju Kosovo na manje od polovine zemalja članica UN", dodao je Dačić.

Ponovio je da je očigledno da je Jamajka pod velikim pritiskom i ne samo ona, već čitav niz drugih karipskih zemalja što, kako je rekao, znači da Srbija mora da nastavi sa aktivnostima koje su u našem nacionalnom i državnom interesu, odnosno da nastavi da se bori protiv priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Dačić je naveo da trenutno 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 ne priznaje, a pet zemalja je u "fluidnom stavu". Podsetio je da su, kada je objavljivao ko je povukao priznanje Kosova, predstavnici privremenih prištinskih institucija potcenjivali te zemlje i govorili da su to "neke bezvezne karipske zemlje".

"Juče niko nije tako nešto rekao", zajljučio je Dačić.

strana 1 od 83 idi na stranu