"Od Dejtona ovo je jedan od najtežih trenutaka"

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da je ovo jedan od najtežih i najdelikatnijih trenutaka nakon Dejtona.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je trenutak u kojem Ustavni sud BiH pokušava da eliminiše Republiku Srpsku, njeno ime i njenu suštinu.

"Izvršni komitet SNSD-a ostaje snažno pri podršci odlukama NSRS. Smatramo da je neophodno da se dođe do poštovanja Ustava u BiH, te da se radi na održavanju sastanaka sa svim političkim partijama", rekao je Dodik.

Lideru najuticajnije bošnjačke partije Bakiru Izetbegoviću Dodik je poručio da je nemoguće okretati glavu od dva naroda i jedne republike.

"Moramo razgovarati i kada znamo da možda razgovori neče uspeti", kazao je Dodik na konferenciji za novinare koju su uživo prenosili portali u Republici Srpskoj.

Naglasio je da će SNSD u narednih 10 dana održati opštinske i gradske odbore na kojima će članstvo biti o svemu informisano.

"Tumačenje Ustavnog suda je slobodno bez ikakvog pravnog osnova. Sve je imalo jasnu nameru razgradnje Republike Srpske. Pokušavaju plasirati da Republika Srpska radi nešto mimo standarda", rekao je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je naglasio da je Srpska zato predložila zakon koji će ići u proceduru.

"Ne možemo da garantujemo da će biti usvojen, ali će biti osnova za političku i javnu raspravu. Predložili smo neka rešenja, ali postoje i neke dileme. Svi subjekti mogu da deluju svojim amandmanima na taj predlog", kazao je Dodik.

Istakao je da je Ustavni sud BiH sebi pribavio ovlašćenja koja nema nijedan drugi ustavni sud u svetu.

strana 1 od 173 idi na stranu