RS plaća lobiranje u SAD i to nije prvi put

Republika Srpska mesečno plaća 80.000 dolara američkoj advokatskoj kompaniji "Makginis Lokridž" (McGinnis Lochridge) za lobiranje u svetu.

Izvor: Beta

Petak, 21.02.2020.

13:11

RS plaća lobiranje u SAD i to nije prvi put
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ovoj kompaniji RS novac za "savetovanje i predstavljanje u svetu", objavio je Radio Slobodna Evropa.

U poverljivom dokumentu, koji je objavilo američko Ministarstvo pravde, potpisnici dokumenta su ministar ekonomije i regionalne saradnje RS Zlatan Klokić i advokat unajmljene kompanije Martin Lutz.

Prema tom dokumentu, advokatska kompanija će Vladi RS pomagati u vezi sa pravnim pitanjima i obavezama RS "pod primenjivim međunarodnim zakonom", uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je BiH potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Osim toga, pružaće pravnu pomoć u vezi sa pravima i obavezama RS i BiH prema Kancelariji visokog predstavnika (OHR), Savetu za implementaciju mira, Savetu bezbednosti UN-a, OEBS-u, EU, Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

"Obaveze advokatske firme iz Teksasa biće da savetuje po pitanju odnosa sa medjunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona RS i BiH sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", navodi se u tekstu RSE.

Uz to, američka advokatska firma savetovaće Vladu Republike Srpske oko usklađivanja zakona i institucija BiH i RS sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji.

"Područje delovanja, prema potpisanoj saradnji, ne uključuje zastupanje Republike Srpske ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vodjenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH", stoji u tekstu.

Ta pitanja, kako se dodaje, biće dogovorena odvojeno. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938. godine, saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrdjenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju sa takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za RSE, američki advokat Martin Lutz, koji je sa RS potpisao sporazum, naveo je da ne može da kometariše svoj rad za bilo kojeg klijenta. Ovo nije prvi put da je Republika Srpska potpisala ovakav sporazum sa istom kompanijom i za isto novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: