"Vojska Crne Gore je vojska DPS-a"

General u penziji Blagoje Grahovac kaže da je skandal to što je načelnik Generalštba VCG, Dragutin Dakić zapretio pripadnicima vojske.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

09:41

EPA/ BORIS PEJOVIC

Grahovac smatra da je vojska pretvorena u partijsku soldatesku vladajuće DPS.

"Ovde je upućena pretnja svim vojnicima koji bi i pomislili da mogu da upražnjavaju veru, a da je kojim slučajem viđen vojnik na manifestaciji makar bila i crkvena, koju podržava DPS, naravno da bi taj vojnik bio primećen za unapređenje i za brže vođenje u službi”, rekao je Grahovac za podgoričke Vijesti komentarišući Dakićevu pretnju.

Dakić je ranije rekao da onima koji se bave politikom nema mesta u Vojsci, kao i da je nedopustivo da njeni pripadnici budu na litijama na kojima se vide zastave druge države.

“Svaki vojnik, počev od mene, dužan je da bude bezuslovno lojalan Crnoj Gori... Taj koji misli da treba da brani crkvu od zakona, tome nije mesto u Vojsci, jer se od istog čoveka očekuje da brani državu”, poručio je Dakić pre dva dana.

On je za Televiziju Vijesti rekao i da protestne litije nemaju veze sa zakonom, već da je namera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojom bi se poništila državnost stečena 2006.

Iz Generalštaba juče nisu pojasnili da li se general ovim izjavama upleo u politiku, na koju je upozorio vojnike i niže oficire, kao i na osnovu čega tvrdi da su litije političke, piše podgorički dnevnik i dodaje da takve ocene iznose državni zvaničnici iz redova DPS-a, kao i ostali funkcioneri te partije, tvrdeći da je njihov cilj rušenje države a ne zakon.

List podseća da je i predsednik države i DPS-a Milo Đukanović na sednici Glavnog odbora te partije u sredu istakao da je protivljenje Zakonu “zapravo poslednja politička bitka koju protivnici crnogorske države vode kako bi je vratili u mračni srednji vek, suprotno od evropskih vrednosti i životnog standarda.

“DPS godinama kreira sistem po svojoj potrebi. Po tom sistemu je kreirao i vojsku. Ona danas nije Vojska Crne Gore nego je soldateska partijska, vojska DPS-a. Ovde uzimam otklon u korist malog broja vojnika, pripadnika VCG za koje procenjujem da im nije dug vojnički vek”, rekao je Grahovac.

Grahovac kaže da načelnik Generalštaba nema kapaciteta da obavlja tu funkciju, ali i da je nije dostojan:

“Nije ni čudo s obzirom na to kakav razvojni put je imao taj čovek. Njegova izjava predstavlja skandal i sa političkog i moralnog i etičko-vojničkog aspekta jer vera i pravo na veru i veroispovest vojsci nije zabranjeno, nego je naprotiv dozvoljeno. Ne bi bilo primereno da se vojnik u uniformi pojavljuje na bilo kakvim manifestacijama koje nisu državne i vojničke”, kaže Grahovac.

Povodom izjave načelnika GŠ da kodeks i pravila službe ne dozvoljavaju pripadnicma vojske da učestvuju na litijama, jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević poslao je pismo generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, obraćajući mu se kao član član delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

U opširnom pismu koje opisuje usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti i političke prilike u državi, Medojević navodi i da se “u debatu oko zakona snažno uključuje Ministastvo odbrane i Vojska Crne Gore”.

Medojević smatra da to “treba da zabrine NATO jer su to maniri totalitarnih nedemokratskih režima, vojnih hunti, diktatura i izaziva veliko negodovanje kod građana”.

“Posebno, jer je tradicionalno Vojska i u Crnoj Gori imala ogromno poverenje i poštovanje, a crnogorski narod najbolji deo svoje tradicije vezuje za vojsku, ratovanje protiv okupatora i odbranu svoje zemlje... Načelnik Generalštaba je javno uputio otvorenu pretnju pripadnicima Vojske zbog njihovog verskog opredeljenja”, navodi poslanik DF-a.

Zakonom o Vojsci, članom 18, propisano je da “lice u službi u Vojsci vrši službu politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom. dužno je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uverenja i ne može biti član političke organizacije”

Socijalistička narodna partija Crne Gore osudila jeprijetnje koje je juče pripadnicima Vojske Crne Gore uputio načelnik Generalštaba VCG.

“Izjavom da u Vojsci Crne Gore nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, Dakić je upozorio vojnike da ne smeju da učestvuju u molitvenim šetnjama Mitropolije crnogorsko-primorske, te da moraju biti u liniji sa politikom DPS-a ili mogu očekivati otkaz”, poručili su iz te stranke.

Dodaju da se ovakva izjava od civilnog lica mogla očekivati, ali sigurno ne pripada načelniku Generalštaba Vojske, koji se zakleo da će služiti svom narodu i da će ga štititi.

SNP podseća načelnika Generalštaba, kako navode, na član 46 Ustava Crne Gore, koji kaže da se “svakome jemči pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti”, te da “niko nije obavezan da se izjašnjava o svojim verskim i drugim uverenjima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: