Sastanak tela za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine jedan od najvažnijih nacionalnih projekata

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

To je tako, jer je njegov osnovni cilj da se deci obezbedi zdrava životna sredina i budućnost bez hipoteka prošlosti.

"Istraživanje i dobijeni rezultati su važni za zdravlje nacije na prostoru čitave Srbije. Primenom međunarodno priznatih metodologija obezbedićemo da istraživanje naučno nesumljivo pokaže da li su ili nisu, i ako jesu, kakve i kolike su posledice bombardovanja i uništenja petrohemijskih postrojenja na zdravlje nacije i šta treba da preduzmemo kako bi sačuvali genetski potencijal", rekao je Trivan.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zaštite životne sredine, on je na sastanku Zajedničkog tela za utvrđivanje posledica bombardovanja Srbije po zdravlje ljudi i životnu sredinu ukazao da bi istraživanje trebalo da obuhvati čitavu teritoriju Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju.

Trivan je istakao da je zdravlje dece najvažnije, a ne nacionalna pripadnost, i izrazio uverenje da će se i zemlje u regionu priključiti ovako važnom istraživanju.

Zajedničko telo osnovano je Sporazumom ministarstava zaštite životne sredine, zdravlja, odbrane i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u okviru njega deluje Međuresorno koordinaciono telo (MKT), Savet, Nacionalna mrežna laboratorija i Upravni odbor.

Na sastanku je predstavljen Nacrt programa rada i istraživanja Međuresornog koordinacionog tela koje je angažovano na prikupljanju, analizi i pripremi materijala sa podacima o promenama u stanju životne sredine i prirode, pre i posle NATO bombardovanja, dodaje se u saopštenju.

strana 1 od 102 idi na stranu