Mediji: Trojica neposlušnih episkopa "spremaju puč", Patrijarh Irinej putuje u SAD, hitno

Beograd -- Patrijarh Irinej otputovaće do kraja meseca u SAD kako bi osujetio namere trojice tamošnjih episkopa koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Srdjan Suki
Foto: EPA-EFE/Srdjan Suki

Kako piše beogradska štampa, radi se o episkopima, Longinu (Krču), Irineju (Dobrijeviću) i Maksimu (Vasiljeviću).

Izvori lista "Kurir" iz vrha SPC tvrde da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

"Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promenili ime u "Srpske pravoslavne eparthije u SAD". To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom, ukazuje sagovornik lista.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave predlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

"Maksim, Longin i Irinej su taj ustav doneli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju", navodi izvor lista iz Patrijaršije, dodajući da se sumnja da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija.

Drugi izvor "Kurira" iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatrazio da ponište dejstvo spornog ustava, ali da oni tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se.

"Dotle je došlo da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahteva od trojice episkopa da stave van snage sporan ustav", navodi izvor.

"Kurir" navodi da rrojica episkopa nisu odgovorila na pitanja lista o ovoj situaciji.

strana 1 od 102 idi na stranu