Dug i skup put: Koliko koštaju izbori u Srbiji? VIDEO

Stranke koje žele da se nađu na izbornom listiću moraju da pređu dug i skup put. Koliko košta učešće na izborima?

Izvor: Prva

Petak, 21.02.2020.

19:51

Dug i skup put: Koliko koštaju izbori u Srbiji? VIDEO
Printskrin/ TV Prva

Parlamentarni izbori u Srbiji još nisu raspisani, mada se već zna da ćemo na glasanje 26. aprila. Ipak, stranke koje žele da se nađu na izbornom listiću moraju da pređu dug i skup put.

Deset hiljada potpisa za registraciju stranke puta 380 dinara koliko košta overa potpisa. Zatim, 10.000 potpisa za učešće na izborima, pa opet overa kod notara u iznosu od 50 dinara. Ukupno - 4.300.000 dinara. I to je tek početak.

"Da biste imali iole pristojnu kampanju, vama je potrebno bar nekoliko stotina hiljada evra ukoliko želite da napravite ozbiljan rezultat. Bilo je i onih koji su uspeli sa malo para - Beli i DJB, ali to su izuzeci koji su potvrđivali pravilo", kaže politički analitičar Bojan Klačar.

Kako nabaviti taj novac? DSS, na primer, ima poslanike u parlamentu i finansira se delimično iz budžeta, ali imaju i dugove iz prošlosti pa se sve svodi na krpljenje rupa. Tu su i donacije.

"Neki koji hoće da daju se i plaše. Uglavnom se to svede na ideološki čiste ljude koji veruju ili su članovi stranke. Mi smo davali garsonejre kao obezbeđenje ako ne pređemo jedan odsto, neko je davao ušteđevinu. Je l' to ideologija ili ludost? Oba, neki bi se i razveli da nisu to mogli da vrate.. za ideale ginu budale", kaže Miloš Jovanović iz DSS-a.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: