Nađen manifest masovnog ubice iz Nemačke: "Treba eliminisati pola sveta" VIDEO

Počinilac masovnog ubistva u Nemačkoj je bio radikalni desničar Tobijas R. iz Hanaua. Napadač je za sobom ostavio manifest ispisan na 24 stranice.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Tanjug/AP photo
Tanjug/AP photo

Tobijas R. iza sebe je ostavio manifest na 24 stranice i nekoliko video-snimaka u kojima opisuje svoj život. Delove tog manifesta objavili su nemački mediji, a iz njega je vidljivo da je napadač bio ekstremni desničar koji je imao psihičkih problema.

Kako je za Kurijer opisao stručnjak za terorizam Peret R. Nojman, radi se o osobi koja mrzi sve strance i sve ljude koji nisu bele rase.

"Čak i kada ne spominje direktno islam, u manifestu poziva na uništavanje različitih država u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji (koje su većinom muslimanske)", navodi detalje manifesta Nojman.

Napadač sam za sebe kaže da je rođen 1977. godine i da je studirao poslovnu administraciju u Bajrojtu. Mrzeo je sve migrante, nezavisno od toga odakle dolaze.

Svoje postupke opravdavao je izjavama da "nauka dokazuje da su neke rase nadmoćnije od drugih", a često je spominjao i potpunu eliminaciju nekih etničkih grupa, posebno onih u Africi, Aziji i na Bliskom istoku. U manifestu ima i popis ljudi koji moraju da budu uništeni, a radi se većinom o muslimanima.

"Ako želite da rešite problem stranih kriminalaca, ne bi trebalo da napadate spoljne neprijatelje nego da porazite unutrašnje neprijatelje. A to može biti i vaš narod", piše u manifestu i dodaje: "Nisu svi koji danas imaju nemački pasoš čistokrvni, treba eliminisati pola populacije".

Napadač iz Hanaua objavio je i uznemirujuću "ličnu poruku" na društvenim mrežama za koju se pretpostavlja da je nastala pre nego što je sebi oduzeo život.

Mrzeo žene

Tanjug/AP Photo/Martin Meišner
Tanjug/AP Photo/Martin Meišner

Tobijas R. je mrzeo i žene. Prema sopstvenom priznanju, 18 godina nije bio u vezi sa ženom i tvrdi da je to bila isključivo njegova odluka.

U manifestu piše kako nikad nije imao devojku jer nijedna nije bila dovoljno dobra za njega.

"Nikada nije dolazilo u obzir da budem s mnogim ženama, da budem u vezi s nekom koja nije zgodna i s kojom se koliko-toliko razumem. Hteo sam da imam samo najbolje ili ništa", piše ubica.

Nojman je za osumnjičenog rekao da je verovatno "incel", što je skraćenica za osobu koja je "bez svoje volje u celibatu" i taj izraz se često koristi za grupe polno frustriranih muškaraca okupljenih na internetu.

Nekoliko "incela" povezano je sa silovitim napadima, uključujući i muškarca u Torontu koji je optužen za ubistvo deset osoba kada se kombijem zaletio u grupu pešaka 2018. godine.

Uz sve to, Tobijas R. je bio i paranoičan, uveren da ga prati "posebna tajna služba", i to otkako je bio dete.

U manifestu piše kako mu je sve to postalo jasno 11. septembra 2001. godine, na dan kada je napadnut Svetski trgovinski centar. Navodi i da su mu ideje pokrali Donald Tramp i Jirgen Klop, fudbalski trener.

Motiv - ksenofobija

Tanjug/AP Photo/Mićael Probst
Tanjug/AP Photo/Mićael Probst

Ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne države Hesen Peter Bojt izjavio je da je motiv napada u Hanauu ksenofobija i da su 43-godišnji napadač Tobijas Ratjen i njegova majka pronađeni mrtvi s prostrelnim ranama u njegovoj kući.

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u sredu uveče ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila-barove.

Po pisanju lista Bild, napadač je prvo ispred nargila-bara "Midnajt" ubio troje i ranio jednu osobu. Potom se odvezao u četvrt Keselštadt, gde je upao u "Arenu", drugi bar istog tipa, i ubio još petoro i ranio četvoro ljudi.

Jedna osoba je naknadno preminula, pa se broj umrlih povećao na devet.

Policija je nakon toga u stanu napadača otkrila telo 72-godišnje žene i telo napadača. Napadač je, prema Bojtu, Nemac.

Počinitelj vlastima do sada nije upadao u oči zbog ekstremizma, a bio je član lokalnog streljačkog društva, što mu je omogućilo legalno posedovanje oružja.

Pročitajte još:

DW: Profil ubice iz Hanaua - paranoični desničar?

Sastavlja se spisak ubijenih u masakru u Nemačkoj: Među žrtvama i osoba sa Balkana

Odmotava se klupko masakra u Nemačkoj: Zna se ko je ubica i šta je poručio FOTO/VIDEO

Pucnjava u Nemačkoj: Mediji prebrojavaju mrtve VIDEO

strana 1 od 553 idi na stranu