SAD i Velika Britanija optužile rusku vojnu obaveštajnu službu

SAD i Velika Britanija optužile su rusku vojnu obaveštajnu službu (GRU) da stoji iza sajbernapada 2019. godine u Gruziji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.02.2020.

16:08

SAD i Velika Britanija optužile rusku vojnu obaveštajnu službu
Ilustracija: Depositphotos/ooGleb

"Kampanja opasnih i bestidnih sajbernapada GRU-a na Gruziju, suverenu i nezavisnu zemlju potpuno je neprihvatlijva", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab u saopštenju.

Rab je rekao da Rusija ima izbor da nastavi taj agresivni stav prema drugim zemljama ili da postane odgovorni partner koji poštuje međunarodno pravo.

Stejt department je u odvojenom saopštenju govorio o operacijama čiji "cilj je da se stvara podela i nesigurnost i podrivaju demokratske institucije".

U saopštenju Stejt departmenta i državnog sekretara SAD Majka Pompea se navodi da je 28. oktobra 2019. ruska vojna obaveštajna služba GRU izvela veliki remetilački sajbernapad na Gruziju kada je pogođeno više hiljada vladinih i privatnih veb-sajtova i prekinuto emitovanje najmanje dve televizije.

I Forin ofis je naveo da je britansko telo za sajberbezbednost procenilo da je GRU sprovelo te sajbernapade velikih razmera, čija meta su bili internet-sajtovi gruzijske vlade, sudovi, nevladine organizacije, mediji i firme i koji su poremetili dve televizije.

To delovanje je suprotno ruskim tvrdnjama da je odgovorni činilac u sajberprostoru i pokazuje trajnu šemu nesmotrenih sajberoperacija ruskog GRU-a protiv više zemalja, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.Rusija se poziva odmah da prekine to ponašanje u Gruziji i drugde i navodi se da "stabilnost sajberprostora zavisi od odgovornog ponašanja svih nacija".

Stejt department u saopštenju obećava podršku Gruziji i njenom narodu u jačanju sajberbezbednosti i suprotstavljanju zloćudnom sajberdelovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: