Ubijene svinje zbog suzbijanja afričke kuge; "Veliki broj divljih svinja iz Bugarske prešao kod nas"

Domaće svinje iz Pirotskog okruga, poubijane u akciji suzbijanja afričke kuge divljih svinja, prevoziće se u kafileriju u Ćupriji.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.02.2020.

12:37

Ubijene svinje zbog suzbijanja afričke kuge;
Ilustracija: Joe Raedle/Getty Images

"Leševi će biti prevoženi specijalnim blindiranim vozilom uz najveće biosigurnosne mere", izjavila je Agenciji Beta načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić.

Popis domaćih svinja i eutanazija je jedna od mera suzbijanja afričke kuge divljih svinja koje realizuje Uprava za veterinu.

Nedavno su delovi dva lovišta u Pirotskom okrugu - Vidlič i Ponišavlje, proglašeni zaraženim područjima afričkom kugom divljih svinja.

"S obzirom da su meštani Krupca i drugih sela protestovali i bojkotovali inspektore oko završetka popisa domaćih svinja, dogovor je da im se omogući nesmetan popis koji je završen. Eutanazija svinja se radi danas i nijedna domaća svinja na ovom području nije zaražena", rekla je Tončićeva.

Posle protesta meštana pojedinih sela zbog mera koje realizuje Uprava za veterinu i lokacije za ukopavanje eutanaziranih domaćih svinja u blizini sela Krupac održano je nekoliko sastanaka u Pirotskom upravnom okrugu o ovoj temi.

"Inspektori i predstavnici Uprave za veterinu su angažovani na terenu i trude se da obezbede tampon zonu. Mi smo ovde na udaru jer je veliki broj divljih svinja iz Bugarske prešao kod nas. Trudimo se da se napravi tampon zona kako se ne bi odavde bolest širila ka centralnoj Srbiji", rekla je ona.

Tončićeva dodaje da zaključeno da je bezizlazna situacija po pitanju dosadašnjih ukopavanja na lokaciji koju je adekvatno u skladu sa propisima odredila lokalna samouprava.

"Ne znam kako će se situacija sa ovom bolešću dalje odvijati",rekla je Tončićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: