Opet panika u Bugarskoj zbog ruskog "Pancira" u Srbiji

Bugarski Atlantski savet izrazio je zabrinutost zbog raketnog sistema „Pancir S1“ koji će do kraja nedelje Rusija isporučiti Srbiji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/ MAXIM SHIPENKOV
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Pročitajte još:

Zabrinutost Bugara raste: "Zabraniti transport S-400 do Srbije"

Ova organizacija izrazila je zabrinutost zato što će se isporuka prvog od šest protivvazdušnih raketnih sistema ponovo odvijati preko vazdušnog prostora Bugarske.

„Da li će avion leteti preko vazdušnog prostora Bugarske? Da li je izdato odobrenje za to? Ako jeste, na osnovu čega? U skladu sa procedurom, Ministarstvo spoljnih poslova mora da uskladi svoju odluku sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Šta su ta ministarstva odgovorila?“, navodi se u saopštenju Atlantskog saveta na Fejsbuku.

Organizacija je ponovo pozvala da se ne pravi strateška greška sa prolaskom ruskog oružja u Srbiju, prenosi Sputnjik.

"Da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. ruski protivvazdušni sistemi S-400 propušteni u Srbiju?“, zapitala se organizacija.

Podsećanja radi, prošle jeseni Atlantski savet više puta je izražavao zabrinutost zbog toga što je Srbija koristila ruski S-400 na vojnim vežbama „Slovenski štit“.

Predstavnici organizacije smatraju da se Bugarska na taj način našla u zoni dejstva ovih sistema.

Savet je takođe predlagao premijeru Bojku Borisovu da sa američkim predsednikom Donaldom Trampom razgovara o mogućnosti razmeštanja sistema „Patriot“ u Bugarskoj u okviru jačanja prisustva NATO-a na jugoistoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 553 idi na stranu