Estonija optužuje Rusiju: Vi ste jedni od glavnih inicijatora Drugog svetskog rata

Estonski parlament odobrio je danas rezoluciju u kojoj kritikuju akcije nekadašnjeg Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.02.2020.

17:32

Estonija optužuje Rusiju: Vi ste jedni od glavnih inicijatora Drugog svetskog rata
Getty Images/Hulton Archive

U rezoluciji se kritikuje pakt Molotov-Ribentrop iz 1939. i njegovi tajni protokoli, i pruža podrška Poljskoj i drugim evropskim zemljama koje je Rusija, kako se navodi, nedavno označila odgovornim za početak Drugog svetskog rata.

Autori dokumenta navode i da ruska vlada pokušava da prekraja istoriju i negira ulogu SSSR-a kao jednog od glavnih inicijatora Drugog svetskog rata.

U januaru su parlamenti Poljske i Letonije usvojili slične deklarativne rezolucije u kojima su kritikovale ponašanje tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Sporazum o nenapadanju Nemačka i SSSR potpisali su u avgustu 1939. godine, a koji je obuhvatio i tajni protokol kojim je izvršena podela interesnih sfera u istočnoj Evropi, koja se ticala nezavisnih zemalja Finske, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Rumunije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: