Prvo zasedanje Predsedništva nakon zaključaka RS

Prvo zasedanje nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Izvor: Avaz.ba

Sreda, 19.02.2020.

09:23

Prvo zasedanje Predsedništva nakon zaključaka RS
Depositphotos/ pajche

Predsedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas prvu sednicu nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na Ustavni sud BiH.

Podsetimo, član Predsjedništva BiH i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da predstavnici Republike Srpske u državnim institucijama neće učestvovati u odlučivanju o bilo kakvim pitanjima dok se ne osigura odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Tim zaključcima su predstavnici RS u institucijama BiH obavezani da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dnevni red današnje sednice Predsedništva BiH na zvaničnoj web-stranici nije objavljen, ali kako mediji u Republici Srpskoj javljaju, Dodik je najavio da će zatražiti raspravu o imenovanju novog stranog sudije kojeg imenuje Evropski sud za ljudska prava, jer Dodik tvrdi da mu prijedlog za imenovanje nije pružen na uvid.

Inače, poslednja sednica Predsedništva BiH održana je 3. februara pre nego što je Ustavni sud BiH neustavnim proglasio član Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se tiče pitanja državne imovine.

Iz Predsedništva je, takođe, najavljeno da će se medijima po završetku sednice obratiti član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je ranije izjavio da zaključci NSRS ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno delovanje, jer Bosna i Hercegovina funkcioniše na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protivustavnih zaključaka NSRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: