Slučaj šestoro napuštene dece: Traži se smena direktora Centra za socijalni rad iz Alibunara

Novi Sad -- Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku iniciraće razrešenje direktora Centra za socijalni rad u Alibunaru Zorana Prebiračevića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/MARIO RUIZ
Ilustracija: EPA-EFE/MARIO RUIZ

Protiv njega i drugih odgovornih u toj ustanovi biće podnete krivične prijave zbog propusta u radu, odnosno nepružanja pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su osam meseci živela sama.

Kako je navedeno u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata, inicijativa o smeni direktora biće dostavljena opštini Alibunar.

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je nakon urgentnog zbrinjavanja šestoro dece iz Novog Kozjaka rekao da će javnost biti upoznata sa ishodom inspekcijskog nadzora i nadzorom nad stručnim radom i predloženim merama prema odgovornim licima.

U izveštaju se navodi da je Centar za socijalni rad načinio pet grubih propusta time što nije zaštitio decu, što im nije pružio materijlanu podršku, ali i zato što nisu kontinuirano praćene potrebe dece, a uočeni su i propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

Navedeno je da direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa Pravilnikom o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika.

Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima.

Komisija je konstatovala da će se protiv direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

Pored pokretanja krivične odgovornosti, Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

strana 1 od 102 idi na stranu