Iran "lovi" američke špijune: Osuđeno osmoro aktivista

Teheran -- Iran je osudio osmoro ekoloških aktivista na zatvorske kazne u rasponu od četiri do 10 godina, po optužbama za špijuniranje u korist SAD.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/doglikehorse
Ilustracija: Depositphotos/doglikehorse

Aktivisti su optuženi i za delovanje protiv nacionalne bezbednosti Irana, saopštile su vlasti te zemlje.

Među osuđenima je Iranac koji ima i američko i britansko državljanstvo.

Presude apelacionog suda su konačne, rekao je portparol ministarstva pravde Golamhosein Esmaili.

Dvoje aktivista, Morad Tahbaz i Nilufar Bajani, osuđeni su na po 10 godina zatvora i naređeno im je da vrate novac koji su navodno dobili od američke vlade.

Tahbaz je Iranac koji ima i američko i britansko državljanstvo. Iran ne priznaje dvojno državljanstvo, što znači da iranski državljani koji su uhapšeni ne mogu da dobiju konzularnu pomoć zemalja čiji su takođe državljani.

Dvojica aktivista, Houman Džokar i Taher Gadirijan, osuđeni su na po osam godina zbog navodne "saradnje s neprijateljskom vladom Amerike", rekao je Esmaili.

Troje aktivista, Sam Radžabi, Sepideh Kašani i Amir Hosein Kalegi, osuđeni su na po šest godina, dok je Abdolreza Kuhpajeh dobio četiri godine.

Svi aktivisti su uhapšeni početkom 2018. godine.

Deveti aktivista koji je tada uhapšen Kavus Sejed Emami, državljanin Irana i Kanade, umro je u pritvoru pod sumnjivim okolnostima u februaru 2018. godine. Njegovoj udovici je tada zabranjeno da napusti Iran, ali je ona kasnije uspela u tome.

Iran drži u zatvoru još nekoliko ljudi povezanih sa Zapadom, dok se i dalje ne zna sudbina bivšeg agenta američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Levinsona koji je nestao u Iranu 2007. godine, dok je bio u tajnoj misiji obaveštajne službe CIA.

strana 1 od 553 idi na stranu