Sukob ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, ima poginulih

Dva ukrajinska vojnika su poginula, a četvorica su povređena u sukobima ukrajinskih i proruskih snaga u regionu istočnog Donbasa.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

11:55

Sukob ukrajinskih i proruskih snaga u Donbasu, ima poginulih
Ilustracija: Getty images/ Andrew Burton / Staff

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je da će sazvati sastanak ukrajinskog saveta bezbednosti kako bi razgovarali o najnovijem sukobu koji je nazvao "ciničnom provokacijom" i pokušajem da se poremeti mirovni proces u Donbasu, prenosi Rojters.

U saopštenju ambasade Ukrajine u Beogradu, koji je dostavljen Tanjugu, navodi se da su jutros "ruske okupacione snage" napale položaje jedinica Ujedinjenih snaga Ukrajine u blizini Novotoškivskog, Orihovog, Krimskog i Hutora viljnog i da su pucali iz oružja koje je zabranjeno sporazumima iz Minska - minobacačima od 120 milimetara, bacačima granata raznih sistema i velikim mitraljezima.

Navodeći da su ruske trupe pod vatrom krenule u aktivnu ofanzivu i pokušale da pređu liniju razgraničenja, Ukrajina navodi da su ubijena dva vojnika, dok su četvorica ranjena.

Sa druge strane, samoproglašena Narodna republika Lugansk (LPR) optužila je Ukrajinu da pokušava da destabilizuje situaciju na kontakt liniji u Donbasu, navodeći da se u ranim jutarnjim satima grupa od 10 osoba približila položajima LPR i zašla u minsko polje, te da su tada poginula dva, a povređena tri vojnika, prenosi Tas s.

Kako se navodi, nakon toga su ukrajinske oružane snage da bi evakuisali stradale i povređene otvorile vatru protiv snaga LPR.

Zbog incidenta naneta je šteta na civilnim objektima, a civili su morali da se sklone u podrume kuća.

Nakon ovoga LPR je pozvala posmatrače misije OEBS da registruju činjenicu da je Ukrajina prekršila primirje i izvrše uticaj na Kijev da prestane sa provokacijama.

Najnoviji sukob desio se u trenutku kada Rusija i Ukrajina pokušavaju da dogovore još jedan samit Normandijske četvorke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: