"Alat odmetnutih režima" ili - kako je Kim nadmudrio Trampa?

Sankcije koje je Tramp uveo Severnoj Koreji izgleda da ne funkcionišu, jer je ova država pronašla način kako da ih zaobiđe.

Izvor: B92, Jutarnji.hr

Utorak, 18.02.2020.

10:28

Foto: Getty images/ Handout / Handout

U članku objavljenom "New York Times", a koji potpisuje David E. Sanger, navodi se da se Severna Koreja okrenula novim oblicima kibernetičkog kriminala kako bi finansirala napore svojih vlasti.

Autor se u članku poziva na zaključke najnovijeg istraživanja koje je aproveo "Recorded Future", američka grupacija koja je poznata po istraživanju digitalnih oružja kojima se koriste države širom sveta. Istraživanje je objavljeno pod naslovom "Kako je Severna Koreja revolucionarno iskoristila internet kao alat odmetnutih režima", a zaključci do kojih je došlo iznimno su zanimljivi.

Dakle, prema pisanju NYT-a, istraživanje je pokazalo da je od 2017. godine, kad je američki predsjednik Donald Tramp zapretio da će se Severna Koreja suočiti sa dosad neviđenom “vatrom i besom”, upotreba interneta u Severnoj Koreji porasla je za oko tristo posto, a taj je porast imao jednu jedinu svrhu: zaobići finansijski pritisak i zapadnjačke sankcije. Pored toga, vidno je da su Severnokorejci svoj nekadašnji "izlaz" Kine, zamenili novim - preko veze u Rusiji.

Kako se u članku objavljenom u NYT navodi, u tri godine, a kako tvrdi autori istraživanja, Pjongyang je poboljšao sposobnosti na području krađe i rudarenje kriptovaluta, skrivanja otisaka pri probavljanju tehnologije koja mu je potrebna za razvoj nuklearnog i oružanog programa te kibernetičkih operacija kojima internet koristi kao sredstvo svakodnevne kontrole.

Prema ovom autoru, tu se stvara još jedan problem - druge države, koje su se susrele sa sličnim okolnostima, prate šta Severna Koreja radi i imitiraju njeno ponašanje.

"Iran je počeo koristiti kriptovalute kao metodu kojom olakšava međunarodne transakcije i zaobilazi američku financijsku kontrolu" navodi se u dokumentu.

Pored toga, u poslednje vreme ove metode piostale su sofisticiranije i Severna Koreja je u ovoj oblasti postala još sposobnija.

Pronašli su, tvrdi se u izveštaju, učinkovitije načine krađe kriptovaluta, pa su počeli proizvodi, odnosno rudariti, svoju vlastitu, koristeći ponajprije Monero, jednu od manje poznatih, alternativnih kriptovaluta, koja se hvali da “skriva” adrese korisnika, kao i iznose. Ali, u izvštaju se upozorava kako je nemoguće tačno proceniti koliko su njihovi napori profitabilni. Neki stručnjaci i dalje misle da su tradicionalne- dakle, prevare sa SWIFT-om ili napadi kojima se traži otkupnina - i dalje zlatna koka.

“Brzo prihvataju nove usluge i tehnologije kad im je to korisno i odbacuju ih kad nije. Kim Džong Un režim razvio je model za korišćenje i eksploataciju interneta koji je jedinstven - to je država koa se vodi kao kriminalno udruženje”, zaključuje se u izveštaju, prenosi Jutarnji.

A kako se navodi - upravo zbog ovoga mnogi stručnjaci misle da je neophopdno uvesti dodatne sankcije Severnoj Koreji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: