Gnjilane: Bagerima srušili kuću Srbina iz Cernice; "Pritisak i maltretiranje preostalih Srba" VIDEO

Po odluci kosovske Opštine Gnjilane, jutros oko 9 casova, bagerima je porušena porodična kuća Jovice Menkovića u Cernici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Menković kaže da su mu samo saopštili da je kuća bespravno izgrađena na opštinskom zemljištu i da su mu onemogućili da priđe svojoj kući koja je porušena jutros bagerima.

Naveo je da je kuća površine 250 kvadratnih metara izgrađena na placu od pet ari 1996. godine, ali da u njoj nije živeo iz bezbednosnih razloga, jer se nalazila u potpuno albanskom okruženju.

"Sa porodicom, majkom, suprugom i troje dece živimo svih ovih godina kao podstanari u kući čiji je vlasnik moj stric. Radim u školi u Cernici kao čuvar za 20.000 dinara. Proces legalizacije kuće sam pokrenuo pre tri godine, slučaj je na sudu, ali nisu sačekali konačnu presudu, vec su mi porušili kuću", ispričao je Menković za Kosovo onlajn.

Predsednik Privremenog organa opštine Gnjilane Srđan Mitrović oštro je osudio ovaj čin, nazvavši ga vandalskim i nezakonitim.

Mitrović je ocenio da se radi o pritisku i maltretiranju preostalih Srba u ovom multietničkom selu i da ovaj dogadaj nije jedini, već jedan u nizu pokušaja pritiska na preostale Srbe da se isele.

Navodi da je Opština Gnjilane tokom devedesetih godina prošlog veka dodelila plac za gradnju kuće ovoj porodici.

"Ova porodica poseduje urednu dokumentaciju o tome, ali koju kosovska Opština Gnjilane nije uvažila kao relevantnu", naveo je on u saopštenju koje prenosi RTV Puls.

O tome je obavestio i ministra za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibora Jevtića i predstavnike Srpske liste.

U selu Cernica živi dvadesetak srpskih porodica.

strana 1 od 83 idi na stranu