Pompeo: Nezavisnost Kosova ostaje ključna za stabilnost regiona

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je ocenio da kosovski suverenitet i nezavisnost ostaju ključni za bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images/Drew Angerer
Getty Images/Drew Angerer

Pompeo je napisao da Kosovo, posle nedavnih parlamentarnih izbora i formiranja vlade, ima novu mogućnost "da realizuje puni potencijal, i za svoje građane i u odnosima sa susednim zemljama", saopštio je američki Stejt department.

"Duže od deset godina, naše dve države imaju snažno partnerstvo zasnovano na zajedničkim vrednostima. SAD podržavaju Kosovo na vašem putu ka integraciji u transatlantske institucije i nastaviće da rade na jačanju vladavine prava, suzbijanju korupcije i podsticanju ekonomskog prosperiteta za sve građane Kosova", naveo je Pompeo u čestitki povodom Dana nezavisnosti tzv. Kosova.

"Ohrabreni smo nedavnim događajima koji signaliziraju korak ka podsticanju investicija, turizma i komercijalnih i međuljudskih veza sa Srbijom, čime se postavlja temelj za dalji napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji u bliskoj budućnosti", naveo je šef američke diplomatije.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. godine usvojila Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

strana 1 od 553 idi na stranu