Republika Srpska usvojila zaključke: Izvorni Dejton, obustavljanje odluka u institucijama BiH

Poslanici Skupštine RS usvojili su na vanrednoj sednici sa 72 glasa "za" i dva "protiv" Informaciju u vezi "antidejtonskog delovanja Ustavnog suda BiH".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53

Usvojili su i osam zaključaka.

Vanredna sednica zakazana je zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu prema kojoj se sve poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS, krajem 2019. godine, izveštava RSE.

U zaključcima Skupština RS obavezuje predstavnike tog entiteta u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.Takođe, Skupština RS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH o definisanju granične linije Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Jedan od zaključaka je i da Republika Srpska - strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BIH, samim tim i Aneksa IV koji je Ustav BiH.

"Narodna skupština RS potvđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BIH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera", navodi se u jednom od zaključaka.

strana 1 od 173 idi na stranu