"Ruska crkva podržava SPC u svetoj borbi; scenario je iz Ukrajine"

Mitropolit volokomalski Ilarion, predsednik Odeljenja za spolje crkvene veze Moskovske patrijaršije, izjavio je da će RPC uvek biti uz SPC.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.02.2020.

21:35

Ilustracija: Depositphotos/ Eillen_1981

Ruska pravoslavna crkva (RPC) uvek će biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u "plemenitoj, svetoj borbi" koju vodi u Crnoj Gori, rekao je on.

"Vlasti su se okrenule protiv svog naroda i narod je izašao na ulice", rekao je mitropolit Ilarion, na promociji njegove knjige "U šta veruju pravoslavni hrišćani", odžanoj u kripti hrama Svetog Save, na Vračaru.

On je rekao da SPC danas prolazi period teških iskušenja u Crnoj Gori i da se tu ponavlja ono što se dešavalo u Ukrajini.

"Tadašnji predsednik odlučio je da stvori novu Crkvu, on je umislio da može lično da stvori Crkvu, novu Crkvu, nezavisnu od Ruske pravoslavne crkve (RPC), i da će mu to pomoći u predizbornoj trci. U toj trci je pretrpeo žestok poraz alii je svojom delatnošću naneo veliku štetu Crkvi", rekao je mitropolit Iralion, govoreći o zbivanjima u Ukrajini.

On je naveo da se nešto slično dešava u Crnoj Gori, gde je vlast "usvojila diskriminatorski" zakon koji joj omougćava da bogomolje "oduzme od zakonite Crkve i da ih da bilo kome".

"Ali hiljade, destione hiljada, ljudi iz gradova i sela izašli su na ulice da podrže svoju Crkvu", rekao je mitropolit Ilarion.

On je poželeo da se što pre "završi ovaj teški nalet iskušenja koji je zahvatio pravoslavne Crkve u različitim zemljama".

Prema njegovim rečima, "prvo su ta iskušenja počela na kanonskom području RPC a sada su prešla na kanonsko područje SPC".

On je rekao da "svetski vlastodršci pokušavaju da upravljaju Crkvama i da stvaraju Crkve po svom nahodjenju", ali je, kako je dodao, samo Bog njen tvorac a njen čuvar crkveni narod, koji je sada izašao na ulice u Crnoj Gori.

Moskovska patrijaršija je optužila Vaseljensku patrijaršiju da je prošle godine "upala" na njeno kanonsko područje, u Ukrajini, i uprkos njenom protivljenju, tamošnje crkvene organizacije proglasila za autokefalnu Crkvu.

Na području Ukrajine deluje, od ranije, i Ukrajinska pravoslavna crkva, u okviru RPC kao autonomna.

Sa takvom ocenom Moskovske patrijaršije saglasila se i SPC.

Odluku Vaseljenske patrijaršije podržale su Grčka crkva i Aleksandrijska patrijaršija.

Ovaj spor je sigurno tema razgovara šefa crkvene ruske diplomatije i vrha SPC.

Za sutra, utorak, je najavljeno da će mitropolit Ilarion održati predavanje "Pravoslavno bogosluženje kao škola bogoslovlja i bogomislija", na Bogoslovskom fakultetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: