"Biće sahranjen vrlo brzo"

Palestinski premijer Muhamed Štajeh kritikovao je predlog predsednika SAD Donalda Trampa za okončanje bliskoistočnog mirovnog sukoba,

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Chris Kleponis
Ilustracija: EPA-EFE/Chris Kleponis

Istakao je da će biti "sahranjen vrlo brzo".

Govoreći na Minhenskoj konferenciji o bezbednost Štajeh je rekao da plan SAD "nije ništa više od beleške o razumevanju između (premijera Izraela Benjamina) Netanjahua i Trampa".

Štajeh je kritikovao činjenicu da predlog ostavlja buduću palestinsku državu podeljenu i "bez suvereniteta" i omogućava Izraelu da anektira velike delove Zapadne obale.

On je apelovao na druge zemlje da odbace Trampov predlog ali je rekao da su Palestinci "otvoreni za ozbiljne pregovore".

Palestinski premijer je sugerisao da će Palestinci težiti povećanju pritiska na Izrael preko međunarodnih organizacija, pomenuvši nedavno objavljivanje liste preko 100 kompanija koje su navodno saučesnici u kršenju palestinskih ljudskih prava jer posluju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Aludirajući na predstojeće izbore u Izraelu Štajeh je rekao da razlika između lidera izraelske opozicije Benija Ganca i Netanjahua "nije ništa više od razlike između koka kole i pepsi kole".

strana 1 od 553 idi na stranu