Lider opozcije siguran: Netanjahuova era gotova

Lider izraelske opozicije Beni Ganc dve nedelje pre poslaničkih izbora uverava da će ishod glasanja biti ubedljiv.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 16.02.2020.

15:34

Lider opozcije siguran: Netanjahuova era gotova
EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Prethodne dve izborne runde prošle godine nije uspelo formiranje vladajuće većine.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Gancov savez partija centra Plavo i belo popularniji od konzervativnog Likuda sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua, iako nijedna od tioh stranaka ne izgleda da može steći poslaničku većinu čak i za formiranje koalicione vlade.

Ganc je danas najavio da u njegovoj vladi neće biti ni krivično optuženog premijera Netanjahua, ni arapskih partija.

U intervjuu za TV Kanal 12 Ganc je govorio o dva moguća puta: o partnerstvu s "jevrejskim i demokratskim partijama", uključujući ultranacionalističku "Izrael naš dom" (Izrael bejtenu) Avigdora Libermana koja bi mogla biti ključna za formiranje koalicije, i o udruživanju s Netanjahuovim Likdom, ali samo ako na čelu te partije više ne bude taj njen dugogodišnji lider.

"Netanjahu je okončao svoju istorijsku ulogu s političke tačke gledišta", Likud s njim ne može da obrazuje vladu, rekao je Ganc.

Libermanova ultranacionalistička partija je napustila Netanjahuov desničarski blok i izazvala zastoj u izraelskoj politici kakav se ne pamti, a i ;Liberman je izjavio da je "Netanjahuova era gotova", ali nije potvrdio da je postigao predizborni dogovor sa Gancom.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će rezultat izbora u martu biti sličan kao i prethodnih izborima u septembru kada nije bilo jasnog pobednika i ni Netanjahu ni Ganc nisu mogli da obrazuju koaliciju u roku koji su imali na raspolaganju.

Uz to Ganc nema većinu u parlamentu bez prećutne podrške najmanje dve arapske partije koje su anatema za Libermanovu čvrstorukašku politiku.

Ganc međutim računa na pojačanu podršku ovog puta kada su već određene sudije koje će suditi Netanjahuu.

Izraelska javnost uz to izgleda ne želi četvrte izbore.

Vrhovni izraelski tužilac optužio je Netanjahua u novembru za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

Netanjahu teži da ostane na fukciji i da se brani iz kabineta premijera.

Njemu međutim nije pošlo za rukom da izdejstvuje imunitet od sudskog gonjenja i s obzirom da predstoji suđenje Ganc to koristi da najavi novi početak, tvrdeći da Netanjahu ne može da se bavi i suđenjem i rukovodi državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: