Mi: Kampanja protiv korona virusa počinje da daje rezultate

Portparol kineske zdravstvene komisije Mi Feng rekao je da borba protiv smrtonosnog korona virusa počinje da pokazuje rezultate.

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2020.

11:15

Mi: Kampanja protiv korona virusa počinje da daje rezultate
Ilustracija: Depositphotos/photovs

"Može se videti rezultat kontrole korona virusa", rekao je Mi novinarima, prenosi Rojters.

On je rekao da je su pojačana medicinska podrška i preventivne mere u provinciji Hubej, žarištu epidemije, sprečili pojavu kritičnih slučajeva i smanjili udeo kritičnih slučajeva među zaraženima.

Blagi slučajevi se takođe brže leče, čime se sprečava da postanu kritični, rekao je Mi.

Izvan Kine, bilo je oko 500 slučajeva u oko dve desetine zemalja i teritorija, sa četiri smrtna ishoda - u Japanu, Hongkongu, na Filipinima i u Francuskoj.

Prema poslednjim podacima, u Kini je zaraženo 68.500 ljudi, a 1.665 je umrlo, najviše u Hubeju.

Nacionalna zdravstvena komisija izvestila je danas o 2.009 novih slučajeva zaraze, što je pad sa 2.641 prethodnog dana, i 142 nova smrtna slučaja, samo za jedan manje od prethodnog dana, Sve osim četiri nove smrti bile su u Hubeju.

Pokrajina i njen glavni grad, Vuhan, praktično su zatvoreni od 23. januara. Ne rade škole, kancelarije i fabrike, a većina putovanja je obustavljena.

Najveće jezgro zaraze izvan Kine nalazi se na kruzeru "Dajmond Princes" koji je stavljen u karantin kod japanske luke Jokohama, a danas je prijavljeno još 70 slučajeva, što je popelo ukupan broj zaraženih na 355 od otprilike 3.700 putnika i članova posade.

Oni pozitivni na testiranje šalju se u bolnicu. Niko na brodu nije umro od virusa.

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus izjavio je u subotu da je nemoguće reći gde će se epidemija proširiti.

"Zabrinuti smo zbog stalnog porasta broja slučajeva u Kini," izjavio je Tedros na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti u Nemačkoj.

Bolest, koja je sada zvanično nazvana Kovid-19, ubila je oko dva odsto zaraženih. Slučajevi su se širili brže od bilo kog drugog respiratornog virusa u ovom veku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: