"Ovaj narod koji se sabira oko svojih svetinja postao je središte Evrope"

Širom Crne Gore i večeras su održane litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Mirne protestne šetnje održane su u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku, Herceg Novom, Andrijevici...

Vernici SPC krenuli su iz manastira Ostrog prema Nikšiću, gde je večeras litiju predvodio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija.

"Ovaj narod koji se sabira oko svojih svetinja postao je središte Evrope. Čuvajući svoje svetinje čuvaju svoj obraz. Zakon koji je donet je zakon koji se rodio iz onoga duha otimačine i posleratnog bratoubilaštva i bogoubilaštva. Veliki je dar Božji da se narod probudio, da nije izgubio obraz i dušu, nije izgubio osećanje za svetinju, za ono što je najbitnije za svakoga čoveka", kazao je Amfilohije.

Ocenio je da mnogi koji su glasali za one koji donose zakone, da su znali da će donositi ovakve, ne bi glasali za njih, prenosi RTCG.

"Nadali su se da će oni donositi prave, istinske zakone. Ako imaju savesti i svesti, trebalo bi samo da pogledaju ovaj narod ovde. Ako su istinska narodna vlast, onda bi trebalo da slušaju glas naroda", poručio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Prema njegovim rečima, i Evropljani "ukoliko žele da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije, pomoći će ovom narodu da se oslobodi duha bratoubulaštva i bogoubilaštva, duha podela".

"Ovo nije narod koji podržava podele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probudjeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo", rekao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima".

Amfilohije je rekaa da se okupljamo mirno, kako i treba, navodeći da će litije biti nastavljene.

Okupljanje je u Podgorici počelo ispred Hrama Hristovog vaskrenja, odakle su vernici, predvođeni episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, krenuli ulicama glavnog grada.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služio je jutros liturgiju u Šavniku, a potom predvodio litiju Drobnjaka i Uskoka, prenosi RTCG.

U Bijelom Polju litije su krenule rano jutros iz više krajeva opštine, a centar okupljanja je bila crkva svetih apostola Petra i Pavla, navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U Kotoru je moleban pre litije održan u crkvi Svetog Nikole, dok su se vernici u Beranama okupili u manastiru Djurdjevi stupovi, gde je moleban služio protojerej-stavrofor Miloš Vesin iz Čikaga.

strana 1 od 173 idi na stranu